Tri dana nakon što je hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić plasman na SP 2014. godine proslavio s navijačima uz povike 'Za dom spremni' oglasio se i vrh Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) koji je taj potez ocijenio neprimjerenim.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker je Šimunićev potez opisao neprimjerenom gestom, a izvršni je predsjednik Damir Vrbanović potvrdio kako je Fifa otvorila slučaj protiv hrvatskog igrača, ali je i najavio kako će ovim slučajem pozabaviti i tijela HNS-a.

"Bila je to neprimjerena gesta. Žao mi je što je to zasjenilo našu pobjedu i plasman na SP," kazao je Šuker i dao riječ Vrbanoviću.

"Žao mi je što otvaramo ovu temu, jer je ova presica trebala zaokružiti sjajnu priču oko plasmana na SP. Međutim, HNS ne bježi od ovakvih stvari, ne guramo glavu u pijesak. Bio je to neprimjeren potez. Ljudski je griješiti, no zabrinjava nas lavina koja se obrušila na Šimunića koji je čestit čovjek. Bio je u Savezu i službeno se obratio priopćenjem. Jako je emotivno proživio sve ove dane. Šokiran je što su njegovu gestu povezali s ustaštvom i mračnim dijelom naše povijesti," kazao je Vrbanović.

Izvršni predsjednik je potvrdio kako je Fifa otvorila postupak protiv Šimunića nakon prijave FARE-a. "Fifa je otvorila postupak i zatražila objašnjenje. O mogućim kaznama Fife ne možemo još govoriti," dodao je Vrbanović.

Na pitanje kada će HNS donijeti odluku o Šimunićevbom ispadu, Vrbanović je ostao zakopčan. "Postoje propisi HNS-a, ne želim špekulirati o mogućim kaznama. Sve će biti po proceduri i o svemu ćete biti obaviješteni na vrijeme."

- Izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović optužio je hrvatske predstavnike FARE-a (Organizacija Nogomet protiv rasizma u Europi) da su uoči uzvratne utakmice dodatnih kvalifikacija za SP protiv Islanda u Zagrebu zatražili micanje s tribina transparenta 'Vukovar '91'.

Micanje transparenta zatražio je i delagat utakmice nakon konzultacija s Fifom.

"Taj transparent je zasmetao FARE-u. Kada već nama dijele lekcije trebali bi i oni djelovati edukativno. Zna se što ljudima u Hrvatskoj znači Vukovar," kazao je Vrbanović.

Na pitanje kako je moguće da se u Beogradu na stadionu za vrijeme utakmice Srbija - Hrvatska palila hrvatska zastava, što je prošlo bez većih reakcija, a da je u Zagrebu zabranjeno izvjesti transparent s imenom Vukovara Vrbanović je kazao:

"Moramo se zabrinuti zbog tretmana koji Hrvatska ima kod Uefe i Fife. Prije utakmice u Zagrebu protiv Islanda smo zatražili minutu šutnje za Vukovar i transparent, no delegat se očito preplašio. Tražio je Fifino objašnjenje koja je zabranila transparent. Načinjena je velika greška."

Vrbanović je otkrio kako je HNS imao kontakte s hrvatskim ogrankom FARE-a, riječkom udrugom 'Korak ispred'.

"Imali smo kontakte, no vidimo rezultate."

Izvršni direktor udruge Korak ispred Zoran Stevanović je u razgovoru za jedne dnevne novine kazao kako oni nisu prijavili Šimunića. No Vrbanović tvrdi suprotno.

"Jesu, oni su prijavili Šimunića. Imam njihovu prijavu na stolu," kazao je izvršni predsjednik HNS-a.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok