U sklopu manifestacije “Dani sv. Nikole Tavelića” u Tomislavgradu jučer je u spomen na 1924. godinu, kada je u čast tisućite obljetnice krunidbe kralja Tomislava položen kamen temeljac za izgradnju duvanjske bazilike obilježen i Dan općine.

Obilježavanje Dana općine započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima u Tomislavgradu, a nakon toga održana je svečana sjednica Općinskoga vijeća u zgradi Skupštine Hercegbosanske županije.

Sjednici su nazočili, konzul RH u Mostaru, Dragan Matijević, predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije, Robert Bagarić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić s ministrima Stipanom Šarcem i Petrom Galićem, gradonačelnica Pleternice, Antonija Jozić , načelnik općine Jajce Edin Hozan, načelnik općine Kupres, Perica Romić te drugi brojni uzvanici iz društvenog, političkog, kulturnog i vjerskog života općine i županije.

Na početku svečane sjednice nazočne je pozdravio i Dan općine čestitao predsjednik Općinskog vijeća, Mate Kelava osvrnuvši se na svoj rad i suradnju s vijećnicima, sugrađanima i javnosti .

U svom obraćanju načelnik Općine, Ivan Vukadin osvrnuo se na ono što se uradilo po pitanju infrastrukturnih projekta, na kojima se intenzivno radi zadnjih nekoliko godina, a radi se o izgradnji vodovoda i kanalizacijske mreže kao i o projektima koji su u fazi realizacije.

Na dan Općine Tomislavgrad svake godine dodjeljuju se i javna priznanja zaslužnim pojedincima, pa je tako i ove godine općinsko povjerenstvo za dodjelu nagrada i drugih priznanja odlučilo medaljon Općine za životno djelo, u ime trajnog sjećanja na neponovljivi glazbeni talent i rano prekinutu mladost, (posmrtno) dodijeliti Mati Sušiloviću.

Medaljon je posmrtno dodijeljen i fra Marko Jukiću, koji je svojim svećeničkim radom i djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u životima žitelja župe Roško Polje i duvanjskoga kraja.

Akademskom kiparu i profesoru, Iliji Skočibušiću također je dodijeljen medaljon Općine za iznimna postignuća za općinu Tomislavgrad na području umjetnosti, kulture i pedagoškoga rada. Umjetnik svojim djelima svjedoči o slavnoj prošlosti i ljepotama rodnoga kraja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok