Dan općine Tomislavgrad obilježava se u spomen na 8. srpnja 1924. godine kada je u čast tisućite obljetnice krunidbe kralja Tomislava položen temeljni kamen za izgradnju duvanjske bazilike.

Program obilježavanja Dana općine započeo je polaganjem vijenaca pred spomen-obilježjem poginulim braniteljima. Piše Večernji list.

Uz izaslanstvo općine Tomislavgrad, predvođeno načelnikom Ivanom Vukadinom i predsjednikom OV Matom Kelavom, vijence su položili predstavnici Skupštine i Vlade HBŽ te općine Šestanovac. Prigodnu molitvu je potom izrekao duvanjski župnik fra Velikim Bagavac.

U Skupštini HBŽ-a održana je svečana sjednica Općinskoga vijeća. Uz domaćine, sjednici su nazočili i gosti - konzul RH u Mostaru Dragan Matijević, predstavnici federalne i županijske vlasti, predstavnici grada prijatelja Jajca, na čelu s načelnikom Edinom Hozanom i predsjednikom OV Jajce Mirkom Ljubezom, izaslanstvo grada Pleternica predvođeno gradonačelnicom Antonijom Jozić, saborski zastupnici iz Republike Hrvatske Ivan Šipić i Petar Škorić, predstavnici kulturnih i vjerskih institucija, direktori javnih poduzeća i ustanova te drugi uzvanici. Uz predsjednika Općinskoga vijeća Matu Kelavu, nazočnima se obratio načelnik općine Ivan Vukadin koji je spomenuo najznačajnije projekte odrađene u općini u protekloj godini, kao i projekte koji su u tijeku. Naglasio je kako je na području općine, kroz izgradnju komunalne infrastrukture, od 2013. godine, uloženo 8,5 mil. KM.

Taj će iznos biti i već s obzirom na to da su otvorena još dva natječaja, čija je valorizacija u tijeku, za nastavak izgradnje vodovoda i kanalizacije, od zgrade staroga hotela do skretanja prema izletištu Seget, kao i projektiranje te izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Tomislavgradu.

- Možemo postati vodeća hrvatska općina ako nastavimo ovako raditi. No, samo naš trud nije dovoljan. Ono što našoj općini konačno treba je sklad i zajedništvo kad je riječ o napretku našega naroda i općine. Tu ne smije biti podjela i svi mi moramo najprije gledati na dobrobit našega naroda. Samo tako ćemo žiteljima Tomislavgrada vratiti onaj tradicionalni optimizam. Kako bismo to postigli, pozivam vas sve da se još više potrudimo i konačno pokažemo svu svoju snagu, znanje i spremnost. Budimo dobar primjer drugima, pokrenimo se i djelima, a ne samo riječima. Pokažimo da smo zaslužili ova mjesta na koja nas ljudi biraju, naglasio je načelnik Vukadin.

Na kraju svoga obraćanja svim Duvanjkama i Duvnjacima čestitao je Dan općine.

Čestitke u povodu Dana općine, uz ispriku zbog nedolaska, uputili su član Predsjedništva iz reda hrvatskoga naroda Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio, ministar financija u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda te uime Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin.

Uz domaćine, prigodnim riječima okupljenima su se obratili Antonija Jozić, gradonačelnica grada Pleternica, grada u RH koji ima velike rezultate u povlačenju sredstva iz europskih fondova i s kojim je općina Tomislavgrad dogovorila i konkretizirala suradnju (na zadnjem natječaju, kroz suradnju s Pleternicom, općina Tomislavgrad je prijavila tri projekta), zatim Edin Hozan, načelnik općine Jajce, s kojom je općina Tomislavgrad potpisala povelju o prijateljstvu i suradnju u veljači ove godine. I ovom prigodom načelnik Hozan izrazio je zahvalu Duvnjacima za pomoć u smještaju prognanih Jajčana tijekom Domovinskoga rata. Na samome kraju nazočne je pozdravio saborski zastupnik i član Saborskoga odbora za Hrvate izvan RH Petar Škorić. U drugom dijelu sjednice uslijedila je dodjela općinskih javnih priznanja “Medaljona općine” koji su ove godine posmrtno dodijeljeni Mati Sušiloviću i fra Marku Jukiću te Iliji Skočibušiću. Priznanja im je uručio predsjednik Općinskog vijeća Mate Kelava.

Mati Sušiloviću, skladatelju i orguljašu, uime trajnog sjećanja na neponovljivi glazbeni talent i rano prekinutu mladost, dodijeljeno je posmrtno javno priznanje “Medaljon općine Tomislavgrad” za životno djelo.

Fra Marku Jukiću, koji je svojim svećeničkim radom i djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u životima žitelja župe Roško Polje i duvanjskoga kraja, dodijeljeno je posmrtno javno priznanje “Medaljon općine Tomislavgrad” za životno djelo.

Iliji Skočibušiću, akademskom kiparu i profesoru, koji svojim djelima svjedoči o slavnoj prošlosti i ljepotama rodnoga kraja, za iznimna postignuća za općinu Tomislavgrad na području umjetnosti, kulture i pedagoškoga rada, dodijeljeno je javno priznanje “Medaljon općine Tomislavgrad”.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok