Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić s ministrom znanosti, prosvjete, kulture i športa, Petrom Galićem danas je primio članove Kulturno umjetničkog društva „Rudine“ župa Vidoši.

Tema današnjeg posjeta je VI. Međunarodna ocjenjivačka smotra izvornog  folklora  „Gospojina 2015“ koju organizira kulturno umjetničko društvo „Rudine“. Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije pozdravio je članove KUD-a „Rudine“ Vidoši i uvodnim riječima iskazao zadovoljstvo ove posjete.

Kazao je kako je uvijek spreman potaknuti održavanje ovakvog kulturnog događaja u suradnji sa Ministarstvom znanosti, prosvjete, kulture i športa. Vlada Hercegbosanske županije će sukladno svojim mogućnostima podržati održavanje ove manifestacije, kako bi se nastavila i održala tradicija smotre folklora.

Tijekom sastanka razmijenjena su mišljenja i iskustva, a članovi društva iznosili su svoje prijedloge, sugestije te u nekoliko riječi predstavili svoje Kulturno umjetničko društvo. Predsjednik Kulturno umjetničkog društva „Rudine“ Vidoši, Josip Perković kazao je kako je društvo utemeljno u veljači, 2010. godine, te da broji oko 100 članova koji u velikom broju odlaze na razne smotre i druženja u cijeloj Bosni i Hercegovini i susjednim državama.

Sudjelovali su na državnim smotrama folklora kao što su Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi i Brodsko kolo. Predstavljaju Livanjski kraj, nošnju i običaje. Ove godine u mjesecu listopadu su jedino Kulturno umjetničko društvo koje predstavlja Bosnu i Hercegovinu na smotri folklora Vinkovačke jeseni koji slave 50 jubilarnu godišnjicu.

U emisiju HRT-a  „Lijepom našom“  Rudine su pozivane 7 puta. Bilo je govora i o načinima kako da Kud „Rudine“ osigura i kontinuirana sredstva iz drugih izvora jer je proračun Hercegbosanske županije opterećen brojnim raznim zahtjevima za financijskim potporama. Ocjena je da se u što većem intenzitetu i opsegu treba pomagati i razvijati tradicijska kultura uz prijedlog sa sastanka da ubuduće ova kulturna manifestacija na Čajeru u Vidošima ima prvenstveno županijski karakter, a da se omogući u posebnom programu nastup drugim kulturno umjetničkim društvima iz drugih država i krajeva Bosne i Hercegovine.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok