Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je obrazložio zastupnicima Zastupničkog doma Prijedlog federalnog proračuna za 2016. godinu. U odnosu na Nacrt proračuna, kazao je, da je Prijedlog proračuna uvećan za 65 milijuna KM, te iznosi 2.598.862.123 KM.

- Prihodi od 65 milijuna KM planirani su od prodaje tri poduzeća u kojima Federacija BiH ima manjinski vlasnički udio. Poslije Nove godine raspisat ćemo natječajj za ta poduzeća, rekao je Novalić, javlja Fena. Po njegovim riječima, prihodi privatizacije od 65 milijuna KM, bit će raspoređeni u iznosu od tri milijuna KM na transfer kapitalnim javnim poduzećima, u iznosu od 50 milijuna KM drugim razinama vlasti i fondovima za neizmirene obveze za MIO, a 11,5  milijuna KM za trajno rješavanje smještaja institucija u Sarajevu i Mostaru.

Među tekućim transferima drugim razinama vlasti i fondovima je i 50 milijuna KM namijenjeno financiranju prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, što je povećanje za 30 milijuna KM u odnosu na 2015. godinu. Na razdjelu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije planirano je 3.000.000 KM na ime kapitalnih transfera javnim poduzećima za financiranje razvojnih projekata u Federaciji BiH.

- Također, predvidjeli smo i 1.000.000 KM za provođenje seta antikoruptivnih zakona, a drugi 1.000.000 KM namijenjen je Federalnoj upravi policije radi jačanja kapaciteta za borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala i korupcije - rekao je Novalić.

Budući da je 2016. godine planirano donošenje zakona o preuzimanju financiranja neizmirenih obveza za MIO za razdoblje od 1992. do 2014. godine, za ove potrebe je na razdjelu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike planirano 50.000.000 KM.

Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH planiran je iznos od 10.000.000 KM na ime početka aktivnosti na trajnom rješavanju smještaja institucija Vlade FBiH u Sarajevu i Mostaru.

U Prijedlogu proračuna struktura rashodovne strane proračuna je odraz provedbe mjera restriktivne javne potrošnje, što je jedan od prioriteta ekonomske politike u narednim godinama.

-  Federalni šproračun za narednu godinu je 94 posto fiksan, a samo šest posto varijabilan, te samo u tom postotku može služiti kao razvojni faktor - kaže Novalić.

Imajući u vidu da se ekonomski rast ne može razvijati u uvjetima socijalne nestabilnosti zaključio je da federalni proračun ne može biti faktor ekonomskog rasta, već jedino faktor stabilnosti, odnosno socijalne ravnoteže u društvu.

Fiskalna politika Vlade će i u 2016. biti orijentirana na aktivnosti koje će doprinijeti ekonomskom i socijalnom snaženju Federacije BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok