Uz već poznatu potporu EU teritorijalnom integritetu BiH i potrebu postizanja veće funkcionalnosti državnih institucija.

Većina je u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta (AFET) jučer izglasala amandman izvjestiteljice Doris Pack kojim se prvi put prokazuju centralističke snage u BiH te naglašava da se moraju poštovati načela federalizma i izbor legitimnih predstavnika kako bi se osigurao put BiH prema Europskoj uniji.

Uz već poznatu potporu EU teritorijalnom integritetu BiH i potrebu postizanja veće funkcionalnosti državnih institucija, Europski parlament je poslao jasnu poruku kako je unitarizam, također, opasnost za opstojnost države i njenu europsku perspektivu kao i separatizam.

Kritika Daytona

Centralističke snage su preko svojih medija u Sarajevu širile proteklih dana antieuropsku retoriku kritizirajući prijedlog o federiranju Federacije BiH što je hrvatski zastupnik Davor Ivo Stier iznio u članku u časopisu “New Europe”. Današnje glasovanje u AFET-u šalje snažnu poruku da se takvom unitarističkom i radikalnom politikom BiH ne može pokrenuti prema Europi. Stoga je u interesu svih konstitutivnih naroda i građana BiH prihvatiti načela federalizma. Uz to, prihvaćeni su i amandmani kojim se kritiziraju Daytonski sporazum, političari u BiH te poziva na snažnije angažiranje europske administracije u BiH nakon izbora novih tijela. “Europski parlament poziva sljedećeg visokog predstavnika kao povjerenika za proširenje Europske komisije da BiH postave u središte pozornosti odmah nakon što bude imenovana nova Europska komisija tijekom 2014. godine”, stoji u jednome od amandmana. AFET je prošao i zahtjev za provedbu ustavnih promjena u BiH, s posebnim naglaskom na promjene u Federaciji.

Federacija BiH

“Opetuje se da ustavna reforma ostaje ključna za transformaciju BiH u učinkovitu i potpuno funkcionalnu državu, poziva Federaciju da razmotri konkretne prijedloge u tom smislu, uključujući spajanje nekih županija i raspodjelu nadležnosti kako bi se pojednostavila svoja složena institucionalna struktura, kako bi se osigurala uravnoteženija zastupljenost svih konstitutivnih naroda i građana, kako bi se uklonila nacionalna diskriminacija”, stoji uz ostalo u ovome amandmanu. Istodobno, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula izrazio je u raspravi na odboru Europskog parlamenta žaljenje zbog zastoja BiH na putu prema Europskoj uniji i pozvao bosanskohercegovačke čelnike da više ne gube vrijeme i provedu potrebne reforme, priopćeno je iz njegova ureda.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok