General Halilović je tužio Drežnjaka zbog njegovih tvrdnji da je na dan kada je počinjen masakr nad 32 hrvatska civila bio u selu Grabovici.

Bivši načelnik Glavnog stožera Armije BiH Sefer Halilović koji je pred Haaškim sudom oslobođen optužaba za zločine počinjene nad Hrvatima tijekom posljednjeg rata tužio je za klevetu predsjednika Udruge hrvatskih stradalnika Grabovica ‘93. Josipa Drežnjaka kojemu su u Grabovici na dan zločina ubijeni majka, otac i stric. Kako doznajemo, general Halilović je tužio Drežnjaka zbog njegovih tvrdnji da je na dan kada je počinjen masakr nad 32 hrvatska civila bio u selu Grabovici. Drežnjak je u izjavi za Večernjak potvrdio kako je dobio tužbu odvjetničkog tima generala Halilovića, no nije htio komentirati navode protiv njega. “Ja vjerujem u pravosudne institucije ove države i očekujem da će utvrditi istinu”, rekao je Drežnjak. Halilovićev tim dostavio je i presudu Haaškoga suda čime želi potkrijepiti svoju tužbu protiv Drežnjaka, odnosno da nije bio blizu mjesta počinjenja zločina.

Nakon oslobađajuće presude Haaškoga suda za Halilovića, više hrvatskih stradalničkih udruženja, ali i pripadnika bošnjačkih postrojbi unutar Armije BiH je tvrdilo suprotno. Hrvatski stradalnici su tražili njegovo procesuiranje, a više svjedoka je tvrdilo kako je upravo kobnoga dana viđen u Grabovici, ali u jednome restoranu uz prometnicu M-17. Naime, zajedno s Vehbijom Karićem i Mujicom Beglerovićem je viđen u restoranu na ulazu u Jablanicu 8. rujna 1993. godine, a jedan svjedok ga je vidio u džipu kako je skrenuo prema vojarni istoga dana. I bivši načelnik Glavnog stožera Armije BiH Rasim Delić je ustvrdio da je u Jablanici bilo sjedište njegovog zapovjedništva. - Teza da nije zapovijedao je brutalna laž”, rekao je Delić, a predstavljene su i zapovijedi da je bio imenovan na poziciju te da je imao nadzor nad postrojbama koje su počinile izravne zločine u Trusini, Uzdolu i Grabovici u ljeto 1993. godine u svojstvu zapovjednika u ‘isturenom zapovjednom mjestu’ (IZM).

Valja reći da Tužiteljstvo BiH protiv Halilovića nastavlja voditi istragu zbog zločina, a u nekoliko navrata je pretresen njegov stan, te je uzeto više spisa kao mogući dokazi.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok