Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH već na idućem zasjedanju mogao bi se očitovati o inicijativi SDP-a da se uspostavi privremeno parlamentarno povjerenstvo koje bi utvrdilo koliko je novca iz državne blagajne potrošeno na plaće i brojne druge privilegije svih onih koji obnašaju određene dužnosti na razini BiH.

Osim na federalnoj, potrošnja proračunskog novca na prihode i privilegije dužnosnika vlasti, mogla bi uskoro biti podvrgnuta provjeri i na državnoj razini.

Inicijativa SDP-a

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH već na idućem zasjedanju mogao bi se očitovati o inicijativi SDP-a da se uspostavi privremeno parlamentarno povjerenstvo koje bi utvrdilo koliko je novca iz državne blagajne potrošeno na plaće i brojne druge privilegije svih onih koji obnašaju određene dužnosti na razini BiH. Ako inicijativa bude prihvaćena u izvornom obliku, sve institucije bit će obvezne dostaviti podatke o isplaćenim iznosima svojih čelnika. Pod lupom parlamentarnog povjerenstva bila bi primanja dužnosnika u proteklih sedam godina, odnosno dva zadnja mandata, a uključivala bi članove Predsjedništva, zastupnike i izaslanike u Parlamentu, članove Vijeća ministara, direktore svih državnih institucija i rukovodeće državne službenike. U konačnom izvješću povjerenstvo bi trebalo poimenično navesti sve prihode i druge privilegije koje su ostvarili dužnosnici. Osim redovite plaće, te privilegije obuhvaćaju i naknade za topli obrok, odvojeni život, zakup stana, korištenje mobitela, rad u povjerenstvima i radnim tijelima, kao i troškove reprezentacije i dnevnica u zemlji i inozemstvu.

Uz novčane iznose koji su iz državnog proračuna isplaćeni predsjednicima, parlamentarcima, ministrima, direktorima i drugim dužnosnicima, parlamentarno povjerenstvo bi trebalo utvrditi i koliko su plaćeni službeni automobili kupljeni za potrebe državnih dužnosnika. Kako rad povjerenstva ne bi već na početku bio kompromitiran, u inicijativi se jasno propisuje da njegovi članovi neće primiti nikakve naknade za svoj rad. Predviđeni rok za obavljanje ovog posla je 90 dana, što znači da bismo podatke o troškovima svakog dužnosnika mogli dobiti prije izbora.

Dodvoravanje biračima

Ovakva inicijativa, naravno, može biti protumačena i kao jeftini populizam i pokušaj da se SDP u predizbornoj godini dodvori biračima iznenadnom željom za otkrivanjem podataka o potrošnji novca poreznih obveznika na dužnosnike. Iznimno visoka primanja parlamentaraca, čelnika državnih agencija, ministara i drugih dužnosnika već dugo su u žiži interesa javnosti. No, čak i bez ikakve provjere i zbrajanja jasno je da svaki od dužnosnika na državnoj, kao i ostalim razinama, mjesečno primi barem pet do 10 prosječnih radničkih plaća u BiH. Posebno je pitanje koliko će revnosno parlamentarci koji budu članovi povjerenstva provjeravati i otkrivati vlastita primanja.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok