Koliko god bio realan ili nerealan birački spisak s 3.263.906 birača na predstojećim izborima, ta će brojka ostati aktualna dok ne prođu izbori.

No, otkako je Središnje izborno povjerenstvo objavilo tu brojku, brojni stručnjaci i čista matematika je obaraju.

I Dnevni list je radio komparaciju s lokalnim izborima 2012, gdje su došli do zaključka da je broj birača u odnosu na zadnje lokalne izbore porastao za 119 610 osoba, premda je jasno da on zbog velika iseljavanja trebao opadati.

Poznati demograf Stevo Pašalić ističe da je realan broj birača u Bosni i Hercegovini maksimalno 2,8 milijuna, a da nema ni teoretske šanse da ih je skoro 3,3 milijuna.

Više birača nego stanovnika

Pašalić upozorava da ćemo ovim trendom doći do stanja u kojem ćemo imati više birača nego ukupno stanovnika, te da je ovako kreiran birački popis potpuno nepouzdan.

„Ako imamo u vidu da na razini BiH godišnje 30 tisuća ljudi stasa do punoljetnosti, a 35 ih otpadne, onda nema prostora za bujanje biračkog popisa, a posebno ako se tome pridoda iseljavanje koje je u tijeku“, kaže Pašalić. On ističe da u ovakvom biračkom spisku sigurno ima i mrtvih, onih koji odavno ne žive u BiH, onih koji su odselili, a nisu se odjavili…, i da bi ga se moralo svesti u realne okvire. Dodaje da već sad imamo lokalne sredine u kojima je više birača nego ukupno stanovnika.

Član Središnjeg izbornog povjerenstva Vlado Rogić u izjavi za Dnevni list kaže da Središnje izborno povjerenstvo još uvijek nije uspoređivalo birački spisak sa popisom stanovništava, kao ni trenutačni popis birača s onim na zadnjim parlamentarnim ili lokalnim izborima, i da nije zauzelo stajalište o tome. Izvjesno je, kaže on, da će se to dogoditi tek nakon izbora. Rogić kaže da je tvrtka Iddeea ta koja servira podatke SIP-u, koje onda kreira birački spisak i to je zapravo to. Svaka osoba koja izvadi osobnu iskaznicu u BiH može pristupiti glasovanju, ma gdje ona stvarno živjela, a svaka ona koja ode i dalje je ima.

Premda podatci s terena govore da nas je u BiH svakim danom sve manje, birački popis govori suprotno, a broj birača u odnosu na zadnje lokalne izbore porastao je za 119 610 osoba. SIP je 25.kolovoza zaključio i potvrdilo središnji birački spisak, u koji je upisano ukupno 3.263.906 birača, dok je birački popis iz 2012. imao 3.144.296 birača.

Dva puta glasovati nezakonito

Druga problematika koju je Dnevni list aktualizirao pred ove izbore je mogućnost da jedna osoba dva puta glasuje na istim izborima.

Rogić ističe da se saznanjima o tome da dio građana Mostara odjavljuje adresu kako bi mogao glasovati u drugim gradovima, te se vratiti i glasovati na naknadnim izborima u Mostaru mora ozbiljno pristupiti.

Potvrdio je pak da je nepoštivanje odluka Ustavnog suda, odnosno neodržavanje izbora u Mostaru ostavilo prostor za razne nezakonitosti, a što će također nakon 2.listopada sigurno biti tema i sjednica Središnjeg izbornog povjerenstva.

Rogić kaže da je protuzakonito na izborima glasovati dva puta, a to je zapravo moguće, sve dok se ne održavaju izbori u Mostaru. Dnevni list je u više navrata pisao da se veliki broj birača s područja Mostara odjavio u Stolac, a nije isključeno da se isto ne radi i u korist drugih općina, a što je zapravo vrlo teško i provjeriti. Oni se ponovno mogu vratiti na staru adresu prebivanja i glasovati i u Mostaru. „Nije legitimno, niti legalno dva puta glasovati na istim izborima, međutim, to je sad i moguće“, kazao je Rogić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok