Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je da policija Republike Srpske može zaštiti predsjednika Milorada Dodika od bilo koga, te da radi na njegovom osiguranju u skladu sa svim propisima.

"Što se tiče mogućnosti ugrožavanja predsjednika, uvijek postoje takve informacije, kao i prema svim predsjednicima država i republika, ali mi smo apsolutno sigurni da ga možemo zaštititi od svih vrsta ugrožavanja, s bilo koje strane", ističe Lukač u intervjuu Srni.

On ocjenjuje da je izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da bi predsjednik Srpske mogao završiti kao Muamer Gadafi ili Sadam Husein - "neprimjerena i da nema veze sa stvarnošću".

"Mislim da je Bakir Izetbegović napravio `autogol` uspoređujući Dodika i Gadafija, koji je završio na jedan brutalan način. Siguran sam da se to, ni u kom slučaju, ne može dogoditi predsjedniku Republike Srpske. Pokušaj unošenja takvog straha među srpski narod je apsolutno neprimjeren i sigurno neće proći", navodi Lukač.

Rekao je između ostalog i kako sve agencije u BiH moraju surađivati, osobito kad je riječ o borbi protiv terorizma, i upozorio da se u Federaciji BiH širi pokret koji je svuda u svijetu i Europi označen kao teroristički.

"Ukoliko se zajednički na tome ne bude radilo, BiH može imati mnogo većih problema s pripadnicima vehabijskog pokreta koji su uglavnom bili izvršitelji terorističkih napada. Već postoje podaci da se više od 100 osoba vratilo sa sirijskog ratišta u BiH. Riječ je upravo o pripadnicima vehabijskog pokreta koji su regrutirani u BiH u raznim paradžematima", naglasio je Lukač.

On napominje kako je terorizam specifičan po tome što se napadi vrše iznenada i na mjestu koje je najmanje očekivano.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok