Čitanjem optužnice, te uvodnim riječima Državnog tužiteljstva i obrane počelo je suđenje za organizirani kriminal, pranje novca, poreznu utaju, neplaćanje poreza, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava.

Optužnica tereti Jerku, Slavu i Jozu Ivankovića–Lijanovića, te Milorada Bahilja, Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakota, Mirka Galića i Miroslava Čolaka da su od 2007. do 2012. godine, djelovali kao povezana grupa, osnivali nove tvrtke na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu, te nastavljali poslovanje, a stečene višemilijunske porezne dugove ostavljali na ranijim poduzećima.

Prema navodima Državnog tužiteljstva, optuženi su počinjenjem djela stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 13,5 milijuna konvertibilnih maraka. Pored desetero optuženih, Državno tužiteljstvo tereti i tvrtke “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

- S ciljem vršenja krivičnih djela, Jerko, Slavo i Jozo Ivanković-Lijanović su osnivali nove pravne subjekte, često samo s minimalnim osnivčakim kapitalom od 2.000 maraka, s kojima su zaključivali ugovore i poslove. Kao odgovorne, u tim tvrtkama su postavljali osobe koje su s njima u rodbinskim vezama ili su zaposlenici njihovih tvrtki i bili su dobro hijerarhijski uvezani - istaknuo je tužitelj Muhamed Kovač u uvodnoj riječi.

Branitelji optuženih su u kratkim uvodnim izlaganjima naveli da je optužnica neutemeljena i proturječna sama sebi, kao i da nedostaje umišljaj za krivična djela.

Mirna Delalić, koja brani Jerka Ivankovića - Lijanovića je istaknula da se mora cijeniti pravo njenog branjenika da ima pravičan postupak, te dodala je odbijen njezin prijedlog za spajanjem ovog s postupkom koji se vodi u tuzlanskom Županijskom sudu zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela i zlouporabe položaja.

- Obrana spori sve navode optužnice, a dokazi Tužiteljstva ih ne mogu podržati. Optužnica je neprecizna i iz nje same ne proizilaze elementi krivičnog djela - dodala je Delalić.

Jerko Ivanković–Lijanović je izjavio da nema ništa u vezi s navodima optužnice koja mu stavljena na teret.

- Svi događaji u vezi s ovim su počeli od mog ulaska u vlast u Federaciji BiH, kada je zaustavljena disolucija zemlje. Pritisci su vršeni na mene jer nisam želio djelovati kako su neki željeli. Uhićen sam u rujnu 2014. godine, a dva dana prije izbora te godine mi je produžen pritvor. Tek kada su glasovi prebrojani, uvažena je žalba i pritvor mi je ukinut, a Ustavni sud je zaključio da su kršena moja ljudska prava - rekao je Jerko Ivanković–Lijanović.

Optuženi Galić je negirao da je bio pripadnik grupe koju su organizirali Lijanovići, niti da je kontaktirao s njima od 2007. do 2012., kako to navodi optužnica.

- Nisam ih viđao. Niti sam ja trčao za njima, niti oni za mnom - ističe Galić.

Nastavak suđenja je planiran za 25. listopada, kad je predviđeno saslušanje prva tri svjedoka optužbe, javlja BIRN BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok