Modeli za izbor članova Predsjedništva BiH, koje nudi HDZ BiH, podijelit će Hrvate u dvije grupe. Prvu, koju čini privilegirani dio Hrvata, i drugu, koju čine svi ostali koji nisu imali sreću živjeti tamo gdje je koncentracija privilegiranih, ocijenio je u intervjuu za TV1 Slavo Kukić, sveučilišni profesor iz Mostara.

U osvrtu na tri modela za izbor članova Predsjedništva BiH, koje je predložio HDZ BiH, Kukić navodi da bi, prema tim modelima, potpuno bili zapostavljeni Hrvati koji žive izvan prostora od Stoca do Livna, a kojih nije malo. Uz podsjetnik da su na to ukazali i bh. biskupi, Kukić iznosi i podatak da u Tuzli živi 15 tisuća Hrvata, isto toliko njih i u Sarajevu i u Travniku. Piše Dnevni list.

“Svi njih se tretira kao građane drugog reda i niti jedan model nisam spreman poduprijeti.  Članovi Predsjedništva čine kolektivnog šefa države, a to znači da se oni ne mogu zaustaviti samo na povjerenju koje im iskazuju samo pripadnici njihove etnije. Moraju imati povjerenje i ostatka bh. građana, sva trojica ili koliko ih bude, a nadam se da će biti jedan. Ne možete kao šef države zastupati parcijalne interese. Ti modeli nemaju nikakvu šansu da prođu, ako imamo normalne i racionalne političare. No, drugo je pitanje imamo li ih. Plašim se da od tih modela nisu daleko etnopolitičke filozofije uopće“, navodi profesor Kukić.

Zamoljen da komentira stavove i zaključke HNS-a BiH, sugovornik TV1 kaže da oni nisu nova priča te da trebaju poslužiti kao dimna zavjesa.

“Cilj nije treći entitet, jer sigurno to podrazumijeva ustavne promjene koje ne mogu proći. Cilj je izmjena Izbornog zakona BiH koja će osigurati vijek trajanja i Draganu Čoviću i HDZ-u BiH. Skinut će brige s njihove političke budućnosti. Ne bih se puno uzrujavao u svezi trećeg entiteta. Lekciju im je održala Katolička crkva i ignoriranje crkve može im samo stvoriti dodatne probleme, jer je crkva duhovni autoritet među bh. Hrvatima, koji su 99 posto katolici, a koja jednim pozivom pred izbore čitavu izbornu strukturu preko noći može promijeniti. Kako do toga ne bi došlo, čine sve kako bi doveli do izmjena Izbornog zakona i stvaranjem galame o trećem entitetu misle da mogu omekšati teren za izmjene tog zakona“, kaže Kukić.

Kako će o federalizaciji BiH raspravljati i Europski parlament, a o potrebi koje je govorio i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, Kukić, na pitanje očekuje li da može doći do preustroja državnog uređenja BiH na bilo koji način, odgovara da se osobno ne protivi traganju za najracionalnijim rješenjem, ali ne vidi da BiH treba federalizaciju.

“Jesam za to da se osigura ravnopravnost svih građana i tri etniciteta, ali i manjina. To nije ni mudro slovo. No, ako se pitanje ravnopravnosti koristi kao instrument podjele zemlje, onda sam protiv takve ravnopravnosti, jer nije u interesu zemlje i građana. To može biti samo interes interesnih grupa, koje ravnopravnost naroda u BiH koriste kao paravan kriminala u kojem su do guše svi etno lideri ove zemlje“, zaključio je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok