Otkada je odlukom Ustavotvorne skupštine, 30 ožujka 1994. godine, u Sarajevu formirana FBiH, a time i županije, doneseno je više od stotinjak odluka, kojima su kontinuirano kroz 20 godina smanjivane ovlasti županijskih vlasti.

Koliko je ustavnih ovlasti intervencijom predstavnika međunarodne zajednice sa županija prebačeno na Federaciju BiH znat će se uskoro kad županije s hrvatskom većinom sastave dokument preko kojeg će tražiti povrat ovlasti koje im po Ustavu pripadaju. Kako doznajemo, na jednom mjestu bit će objedinjene sve odluke koje je federalna vlast uz pomoć ureda visokog predstavnika i “blagoslov” pojedinih stranih diplomata donijela kako bi razvlastila županije.

Stalno razvlašćivanje

Otkada je odlukom Ustavotvorne skupštine, 30 ožujka 1994. godine, u Sarajevu formirana FBiH, a time i županije, doneseno je više od stotinjak odluka, kojima su kontinuirano kroz 20 godina smanjivane ovlasti županijskih vlasti. Posljednja neustavna odluka federalne Vlade, protiv koje su ustali čelnici triju većinskih hrvatskih županija bio je izbacivanje županija iz mehanizma koordinacije s Europskom unijom. Tri županijska premijera uputila su prosvjedno pismo dužnosnicima Europske komisije, BiH i Federacije BiH. Županije imaju osam podijeljenih i 12 isključivih nadležnosti, zbog čega je nemoguće uspostaviti mehanizam za pregovore s EU bez izravne uključenosti županija, stoji u prosvjednom pismu. I novi zakon o državnoj službi potpuno zadire u Ustavom zajamčenu autonomiju županija i protuustavno dokida rad županijskih agencija za državnu službu.

Žalbe hrvatskih županija

Kako se federalne vlasti ponašaju centralistički, svjedoči presuda Ustavnog suda FBiH u korist Zapadnohercegovačke županije, kojom je odlukom šestero sudaca utvrdilo da po Ustavu ova županija ima pravo utemeljiti svoju agenciju za državnu službu. Vlade Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke županije izišle su sa zaključkom u kojem se oštro protive bilo kakvim radnjama koje imaju cilj preuzimanje njihovih ustavnih ovlasti. Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) zatražile su od županijskih vlada i skupština da zaustave, njihove kontinuirano, nezakonito i neustavno razvlašćivanje od vlasti FBiH.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok