Dok se gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić oporavlja od neugodnog pada, njegov zamjenik Aljoša Čampara inicirao je oduzimanje titule počasnog građanina Sarajeva Milanu Bandiću jer je u intervjuu za Al Jazeeru kazao da se nada da će BiH uskoro biti sastavljena od tri entiteta.

'To je stvar Vijeća. Vijeće to i bira. Oni i predlažu, oni proglašavaju. Ja s tim nemam veze. Ni u fazi predlaganja, a ni poslije. To je isključivo stvar Vijeća, jer imaju i nadležnu komisiju. Nisam utjecao na Vijeće ni kod bilo kojeg njihovog izbora, pa ni kada su nekog proglašavali počasnim građaninom ili kada daju Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva. Gradonačelnik se u to ne miješa, to nije običaj, a nije ni korektno', kazao je Komšić za Klix.ba. No razumije stavove sarajevskih vijećnika.

'Mislim da je Bandić pogriješio u tom svom stavu. Meni nije jasno zašto je to učinio. Potpuno razumijem vijećnike i njihovo opredjeljenje oko toga da trebaju preispitati svoju odluku s obzirom da je čovjek otvoreno iznio stav da se zalaže za treći entitet. A treći entitet je podjela države. Normalno je da vijećnici reagiraju na to. Ja to razumijem', zaključio je Komšić u razgovoru za Klix.ba.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok