Kako se moglo i očekivati, odluka Ustavnog suda FBiH po kojoj su svih članci Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata, osim 15., u skladu s Ustavom FBiH, izazvala je buru reakcija, a branitelji najavljuju i daljnju pravnu borbu.

Brigadir Petar Kolakušić iz Zajednice županijskih udruga vojnih umirovljenika HVO-a tvrdi kako su branitelji s pravom nezadovoljni ovom odlukom, pa iako nije mogao komentirati sudske presude, naglasio je kako će se nastaviti boriti za povrat svojih oduzetih prava.

- Prva je instanca Ustavni sud BiH, a nakon toga tu je i Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, potvrdio je Kolakušić za Dnevni list, upozorivši kako je očito da je ovim zakonom velikom broju branitelja, odnosno vojnih umirovljenika, oduzeto pravo na imovinu kao jedno od temeljnih ljudskih prava. O tomu da je ovakav zakon u velikom dijelu nelogičan, naglasio je on, govori i članak 4. koji različito tretira ljude s istim stupnjem ozljeda, pa tako, primjerice, branitelj koji je nagazio na minu i ostao bez dijela noge može ostvariti prava, dok njegov kolega koji je na istom mjestu zbog promrzline također ostao bez istog dijela tijela ne može.

Utjecaj politike

Podsjetimo, zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona uputili su predsjednik FBiH Živko Budimir i 27 izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH, smatrajući kako se kod donošenja zakona nije konzultiralo sa županijama, kako zakon narušava načelo jednakosti, da je imovina zaštićeno imovinsko pravo i njezino umanjenje ne samo da predstavlja povredu prava sigurnosti, itd. Međutim, Ustavni sud FBiH sve to je odbio, navodeći na pet stranica argumente za svoju odluku, koja je donesena jednoglasno.

Iz Udruženja umirovljenika vojnih osiguranika u FBiH smatraju da je ovakva odluka Ustavnog suda politička odluka.

- Ova odluka znači da je Ustavni sud FBiH popustio pod utjecajima politike, posebno SDP-a, i pustio da se i u njega useli “demokracija”. Više nema nade za građane Federacije kad je u pitanju Ustavni sud FBiH jer je on postao ured Vlade FBiH, kazao je za FTV Ismet Harbinja, predsjednik ovog udruženja.

Ivo Tadić, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH i punomoćnik u ovom slučaju, rekao nam je kako ne želi komentirati odluku Ustavnog suda FBiH, kratko kazavši kako smatra da branitelji neće stati s borbom za svoja prava, nego će se obratiti višim sudskim instancama.

Uvođenje reda

S druge, pak, strane, Zukan Helez, ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata FBiH, navodi kako je zadovoljan presudom jer se novim zakonskim rješenjima uvodi red u ovu oblast. Kaže kako bi presudu Ustavnog suda FBiH poštivao kakva god da je bila, a da se kroz proces revizije već ispravlja član 15. zakona, koji nije u skladu s Ustavom FBiH.

- Kada su u pitanju visine povlaštenih mirovina, logično je kako se one mogu mijenjati, ili se povećavati ili se smanjivati. Mogu kazati kako je ovim zakonom za trećinu branitelja mirovina povećana, a za dvije trećine ili ostala ista ili smanjena, kazao nam je Helez.

Uz to, ističe kako se radi, ipak, o povlaštenoj kategoriji branitelja, jer njihove mirovine veće su od ostalih kategorija i redovitih mirovina. Jasno kaže kako su većina branitelja koji primaju povlaštene mirovine čestiti ljudi i istinski branitelji, ali kategorički navodi kako ima i onih koji su na sumnjiv način došli do svojih mirovina.

- Jednostavno, reda mora biti, a ovo zakonsko rješenje, kako smo od početka i tvrdili, na dobar način tretira ovu materiju, poručio je Helez.

U svakom slučaju, jasno je kako će se oko ove problematike još potrošiti dosta tinte jer branitelji, i pripadnici HVO-a i pripadnici Armije BiH, izuzetno su razočarani razvojem događaja i ne namjeravaju odustati.

Dnevni list

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok