”Odluka Gradskoga vijeća Sarajeva kojom se opoziva “Odluka o priznanju Počasni građanin Sarajeva” Milanu Bandiću, gradonačelniku Zagreba odnosno njeno obrazloženje, kao poruka, nije priča o Bandiću već o Sarajevu, o Bosni i Hercegovini i položaju Hrvata u njoj” priopćio je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Ljubić navodi kako je svatko tko je imao priliku čuti što je Bandić rekao mogao shvatiti da je to što je rekao rečeno u najboljoj namjeri prema BiH i svim konstitutivnim narodima.

Skandalozna i uvrjedljiva odluka

”To što je Bandić kazao korespondira s težnajma ogromne većine Hrvata u BiH koji Bosnu i Hercegovinu žele graditi kao samoodrživu, funkcionalnu državu sposobnu i podobnu za euroatlantske integracije”, naveo je Ljubić u priopćenju za javnost.

”To konačno korespondira i sa stajalištima Europskog parlamenta koji je, osudivši separatističke tendencije političke Banja Luke i centralističo-unitarstičke tendencije političkog Sarajeva, podržao upravo ono što politički predstavnici Hrvata u BiH zastupaju to je istinski federalizam i mogućnost legitimnog predstavljanja naroda i građana”, naveo je Ljubić.

Naveo je kako je uvjeren da je ova odluka Gradskoga vijeća Sarajeva skandalozna i uvrjedljiva, ne samo za svakoga Hrvata u Sarajevu i BiH, već i za sve građane Sarajeva posebno koji se izjašnjavaju kao pripadnici drugih naroda, ili se uopće ne osjećaju pripadnicima jednoga od tri konstitutivna naroda.

”Ona je udarac demokratskim procesima, a time i prilikama za samoodrživu i demokratsku državu BiH, zajednicu tri ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih građana, a kao takva jedino ima smisla za svoje postojanje”, navodi Ljubić.

Politički Bošnjaci

Dodao je kako je uspio iščitati i poruke ove odluke sarajevskog Gradskog vijeća od kojih je jedna da se ”svako mišljenje koje ne slijedi velikobošnjačku dogmu o BiH se sankcionira uz obrazloženje da se radi o rušenju države.

”Nevažna je pri tome činjenica da su ovu Odluku inicirali i za nju glasovali i vijećnici etnički nebošnjaci, jer čini se da se danas u Sarajevu zapravo politički može prosperirati samo kao politički Bošnjak, nevažno kojem etnicitetu pripadaš”, tvrdi Ljubić navodeći kako je jedna od poruka i ta da je prijatelj iz Hrvatske samo onaj tko je protiv prava i interesa i za što se zalažu legitimni hrvatski predstavnici u BiH.

”Koja je to poruka konačno Hrvatima, kako građanima Sarajeva tako i ostalima koji dijele slična stajališta o Bosni i Hercegovini kao što zastupa većina legitmnih predstavnika Hrvata, ako ne da parafraziram jednu sarajevsku redateljici: „marš iz Bosne i Hercegovine“. E, neće ićI!”, naveo je Ljubić.

Nužno zlo za BiH

Podsjećamo, Gradsko vijeće Grada Sarajeva s 20 glasova za je opozvalo odluku o imenovanju Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba, počasnim građaninom Sarajeva.

Bandić je izjavama o potrebi stvaranja trećeg entiteta, koje je nazvao nužnim zlom za BiH, izazvao ovakve reakcije, a inicijativu je pokrenuo dogradonačelnik Sarajeva Aljoša Čampara.

Iako se zagrebački gradonačelnik još uvijek ne želi službeno očitovati o ovome, iz njegova ureda portalu Bljesak potvrđeno je kako je stava da je sve izvučeno iz konteksta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok