Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine, fra Luka Markešić, uputio je pismo papi Franji od kojeg traži da vrati nagradu Večernjakov pečat koji mu je prošlog tjedna dodijelilo izdanje za BiH Večernjeg lista jer je žrtva manipulacije.

Markešić smatra da je cilj manipulacije pokrivanje zla, koji je činila, i nastavlja na neki način da čini, u svojoj politici HDZBiH. Cilj je cijele manifestacije, po njegovu mišljenju, taj da se prikrije zlo koje je učinjeno u prošlosti u ime Hrvata i hrvatske politike. U Večernjem listu BiH nisu željeli komentirati izjave fra Markešića za tportal.

'Tu upravo kod Mostara gdje se održava ta manifestacija, tu je bio koncentracijski logor Heliodrom. Tu su izvršena najveći zločini u sukobima između Bošnjaka i Hrvata. Oni žele tim pečatom pokriti to zlo koje se događalo', rekao je Markešić za Klix.ba. On smatra da je za pomirenje potrebna isprika i praštanje. Prema njegovim riječima, politika traženja trećeg entiteta ili ekskluzivne hrvatske teritorije unutar FBiH jeste 'zapravo nastavak one politike koja je ima u sebi zlu ideju o podjeli BiH'.

'Tu politiku treba ostaviti, treba ostaviti uopće projekt stvaranja trećeg entiteta. Mjesto da se ide s procesom nestajanja entiteta, i jednog i drugog, oni sada traže treći entitet. Što neko ne bi tražio četvrti entitet', upitao je Markešić. Prema njemu, politika etničke podjele u BiH je nastavak one politike koja je bila uzrokom i rata.

'Ta politika je uzrok rata. Ta podjela prema etničkim područjima. Ako se nastavi ta etnitizacija teritorija, to je vođenje politike ka jednom ratnom mentalitetu. To opet može biti uzrok rata. Ne trebamo se mi zavaravati. Kažu, neće biti rata Što neće biti rat!? Bit će rata ako ljudi hoće rat. Rat žele oni koji žele ljude ovdje podijeliti. Ta podjela je uzrok neprijateljstva, a ne mirenja ljudi. Treba stvoriti mir. Mir se stvara prihvaćanjem drugih, i to na cijeloj teritoriji BiH, a ne etnitizacijom teritorija. Ne može se BiH tako podijeliti', naglasio je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok