Papa niti o jednoj zemlji nije toliko govorio kao o BiH, jer je znao koliko je ona važna u svojoj različitosti, rečeno je prilikom donatorske večere.

U sarajevskom hotelu Europa održana je donatorska večera za spomenik blaženom Ivanu Pavlu II. čije će otvorenje biti upriličeno 30. travnja u Sarajevu. U Bečkom salunu hotela Europa okupilo se više od 260 zvanica iz političkog vjerskog i kulturnog života BiH, kao i predstavnika međunarodne zajednice i diplomatskog kora u BiH. Večer je započela prikazivanjem ulomaka iz Papinih govora prilikom posjeta Sarajevu, a u glazbenom dijelu programa nastupila je sopranistica Katarina Kikić uz klavirsku pratnju Bartolomeja Stankovića. Nakon izvedbe Ave Marije, uslijedio je službeni dio programa.

U službenom dijelu programa nazočne su pozdravili: predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić, predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Od ideje do realizacije

Govoreći o realizaciji ovog projekta, dr. Franjo Topić je kazao kako se nakon smrti blaženog Ivana Pavla II. javila ideja da se ovom velikom papi i velikom čovjeku podigne spomenik u Sarajevu, koji će biti spomenik mira i sjećanja na njegove pohode BiH, Sarajevu 1997. i Banjoj Luci 2003. Niti o jednoj zemlji nije toliko govorio kao o BiH, jer je znao koliko je ona važna u svojoj različitosti - naglasio je Topić. Zato je na inicijativu Vrhbosanske nadbiskupije i HKD Napredak i pokrenut projekt podizanja spomenika velikom papi - kazao je Topić te dodao kako je Ivan Pavao II. 263 puta govorio o BiH. S ovim spomenikom i s ovom vašom podrškom Papa će vidljivo i simbolički nastaviti biti s nama. Ovo večerašnje zajedništvo ima ogromno značenje, ne samo za katolike, nego i za sve stanovnike BiH - kazao je Topić.

Poruke mira

Nakon toga objavljena je informacija i zahvala kako je već prikupljeno oko 100.000 KM, što je popraćeno pljeskom. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je nakon toga kazao: “Velika mi je čast biti ovdje i dati svoj skromni doprinos”. Večeras nas je u kozmopolitskom Sarajevu okupilo sjećanje na velikog čovjeka, koji je toliko toga činio za sve građane BiH dodavši kako je papa Ivan Pavao II. u sarajevskoj zračnoj luci kazao da želi zagrliti sve stanovnike BiH. Na papine poruke moramo se stalno podsjećati, jer su one poruke mira. Nadam se da će nakon svega započeti stoljeće mira - kazao je na kraju Bakir Izebegović. Riječ mir je najčešće bila spominjanja tijekom večeri. Ovo je mali čin zahvalnosti velikom čovjeku. To je spomenik mira svim narodima u BiH - kazao je u svom obraćanju Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj VM BiH. Organizatorima i svima koji su donirali novac za spomenik riječi zahvale uputio je kardinal Vinko Puljić te kazao kako će spomenik ostati trajni svjedok papina pohoda u BiH. Vjerujem da će njegov spomenik izazvati da ovo stoljeće bude stoljeće mira, a i Vaša nazočnost je poruka mira u ovoj večeri - kazao je kardinal Vinko Puljić.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok