Vlada Federacije BiH pred kraj prošle godine dala je “zeleno svjetlo” za program utroška sredstava “Subvencije javnim poduzećima – unapređenje zračnog prometa Federacije BiH”, koji predviđa da se milijun maraka usmjeri za subvencioniranje pokretanja nove redovite zračne linije koja bi povezala Međunarodnu zračnu luku Mostar sa zagrebačkom kao značajnim prometnim čvorištem, piše Večernji list BiH.

Pokrivanje troškova

Kako je objašnjeno, subvencioniranje pokretanja nove linije utemeljeno je isključivo na pokrivanju troškova zrakoplovnih prijevoznika radi rentabilnosti i kontinuiteta te linije, a do iznosa od milijun maraka. Federalno ministarstvo prometa i veza zaduženo je vršiti kontinuiran nadzor o utrošku sredstava te s JP Međunarodna zračna luka Mostar potpisati ugovor kojim će se urediti način prijenosa sredstava, provedba natječajnog postupka i izvještavanje o utrošenim sredstvima.

Isto federalno ministarstvo zaduženo je osigurati sredstva u proračunu u iduće tri godine za održavanje kontinuiteta redovite zračne linije koja bi povezala Međunarodnu zračnu luku Mostar s Međunarodnom zračnom lukom Zagreb.

Jeftinije do odredišta

Mostarska zračna luka nedovoljno je iskorištena, a povezivanjem redovitom linijom s glavnim gradom Hrvatske sigurno bi se dobila bolja kvaliteta, ali i podigla potražnja za putovanjima iz Mostara. Zagrebačka zračna luka bilježi stalni rast broja međunarodnih linija i prometa pa će, primjerice, iz Mostara, uz presjedanje u Zagrebu, biti lako i brzo putovati u mnoge europske metropole, od Pariza na zapadu do Bukurešta na istoku.

Hercegovci su se do sada uglavnom morali oslanjati na splitsku, dubrovačku i sarajevsku zračnu luku prilikom planiranja letova u inozemstvo, a sada im se otvara mogućnost da preko Mostara brže i vrlo vjerojatno jeftinije stignu do europskih odredišta.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH