Od 1. ožujka na snazi su nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini. Tvornice duhana Sarajevo i Rovinj podigli su cijene za uglavnom 10 feninga po kutiji, piše Klix.ba.

Naime, kompanije TDR d.o.o. Sarajevo i Fabrika duhana Sarajevo dostavile su UNO nove maloprodajne cijene cigareta. Prema dostavljenim kalkulacijama novih maloprodajnih cijena cigarete će poskupjeti uglavnom za 0,10 KM po kutiji, dok će samo nekoliko vrsta cigareta poskupjeti za 0,20 KM po kutiji.

Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duhana, bili su dužni popisati zalihe istih 1. ožujka 2018. godine prije početka prometovanja i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO.

Cigareta TDR-a proizvoda podignute su kao posljedica usklađivanja s rastom trošarina.

“Napominjemo i kako smo dio tereta rasta trošarina preuzeli na sebe te cijene nismo povećali proporcionalno rastu trošarina. Kao što smo više puta upozoravali, ovakav sustav trošarina uzrok je velikog udjela crnog tržišta koje je u BiH veliki problem”, potvrđeno je ranije za Klix iz TDR-a koji je inače u vlasništvu American British Tobacca.

Podsjećamo, odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2018. godinu je definirano da se od 1. siječnja na cigarete plaća proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i specifična trošarina u iznosu od 75 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u