Posebni predstavnik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) za jugoistok Europe slovenski diplomat Roberto Battelli predstavio je nedavno izvješće na zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a koje se održalo u Beču, piše Večernji list BiH.

Dio izvješća odnosi se na BiH s obzirom na to da OESS planira poslati izaslanstvo u lipnju kako bi pratilo proces priprema i održavanja izbora.

Zaustavljene reforme

Pri tome je upozorio kako je stanje s promjenom Izbornog zakona iznimno komplicirano te kako sada zbog brisanja odredbi toga zakona ne postoji temelj za njihovo održavanje i provedbu. Prema navodima posebnog predstavnika Battellija, navedeno je kako situacija u Bosni i Hercegovini i dalje predstavlja značajne izazove i za domaće i međunarodne sudionike. 
- Kako se Bosna i Hercegovina približava predsjedničkim i parlamentarnim izborima u listopadu ove godine, bojim se da ćemo vidjeti daljnje povećanje pozicioniranja i radikalne retorike od glavnih nacionalističkih političkih snaga na račun političkih i gospodarskih reformi. One nužne reforme uključuju izborne reforme koje su, unatoč jasnim preporukama Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Europskog suda za ljudska prava, i danas, nažalost, neriješene - navodi se u tom dokumentu. Pri tome je posebno istaknuo kako neprovedba odluke Ustavnog suda BiH predstavlja najozbiljniji problem. 
- Odluka Ustavnog suda zemlje ostavila je mogućnost održavanja izbora, ali bez potrebnog temelja, a na vidiku ne postoji sporazum o rješenju tog pitanja - navodi se o dokumentu OESS-a. Pri tome se objašnjava kako se, kao i svaki put kada se zakonodavne promjene zahtijevaju uoči izbora u regiji, BiH suočava s uobičajenim poteškoćama i blokadama koje bi mogle spriječiti pravodobno usvajanje izmijenjenih pravila.

Pojačavaju ulogu

- Nadajmo se kako to neće dovesti do veće nestabilnosti u zemlji. Pristupili su mi domaći i međunarodni sudionici o samoj temi izbornih reformi i razmišljam o načinima promicanja dijaloga o tim pitanjima. Nastavit ću pažljivo pratiti događaje vezane uz izbore u BiH, između ostalog, zato što se naša Skupština priprema za provedbu izborne promatračke misije - dodao je. 
Presuda Ustavnog suda BiH odnosi se na legitimno zastupanje triju konstitutivnih naroda i onemogućavanje zloupotreba brojnijih naroda, što su kao mogućnost koristile bošnjačke stranke na štetu Hrvata.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH