Nakon što je Bosnu i Hercegovinu posljednjih dana veljače doslovno zatrpao snijeg, naglo povećanje temperatura proteklih dana kod stanovništva izaziva strah od poplava.

Svi još jasno pamte katastrofu iz 2014. godine, kada su se zbog naglog topljenja snijega rijeke izlile iz korita i poplavile gotovo cijelu zemlju.

A poplava bi u BiH moglo biti i ovog proljeća, barem tako najavljuju s poznate svjetske meteorološke stanice AccuWeather. Oni za područje Balkana prognoziraju nestabilno vrijeme uz obilne padavine tijekom proljetnih mjeseci, prensi Radiosarajevo.ba.

Količina padavina, kako se navodi, iznosit će između 50 do 100 litara po kvadratu, zbog čega su meteorolozi AccuWeathera upozorili i na mogućnost od poplava koje su moguće pogotovo kada se počne otapati snijeg na planinama.

"Ova opasnost bit će veća ako se snijeg počne otapati istovremeno s olujama praćenim obilnim kišama", zaključuje AccuWeather.

U Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) kažu da budno prate vremenske prilike, poučeni iskustvom iz svibnja 2014. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok