Pravosudne institucije BiH ponovno će pokrenuti sudski proces za podrivanje teritorijalnog integriteta i obrambene i vojne moći protiv bivšeg hrvatskog člana BiH Predsjedništva Ante Jelavića, koji je smijenjen s te funkcije zbog političke pobune i pokretanja projekta Hrvatske samouprave u proljeće 2001. godine kojim se nastojala osporiti uspostava vlasti u toj zemlji bez stranaka koje su dobile većinsku potporu hrvatskog naroda.

Kako je za medije u Mostaru u utorak potvrdio Jelavićev odvjetnik Josip Muselimović, sudsko vijeće državnoga suda BiH kojim će predsjedati sutkinja Tatjana Kosović za četvrtak je sazvalo početak nove glavne rasprave budući ovaj proces iz 2004. nije okončan, jer je Ante Jelavić u međuvremenu pobjegao u Hrvatsku prije izricanja drugostupanjske presude u drugome sudskom predmetu vezanom za poslovanje Hercegovačke banke.

Muselimović navodi da se maratonski sudski postupak Hrvatske samouprave vodi zbog sumnje da je on, obavljajući dužnosti člana BiH Predsjedništva i predsjednika HDZ-a BiH, počinio kaznena djela podrivanja vojne i obrambene moći i zloporabe položaja ili ovlasti.

Jelavić je kao član Predsjedništva BiH i formalno zapovjednik hrvatske vojne komponente Oružanih snaga BiH 2001. godine, na temelju odluka Hrvatske samouprave u BiH, raspustio ove postrojbe poslavši ih kući kako bi izrazio neposluh prema aktualnim vlastima u BiH iz koje su bile isključene hrvatske stranke koje su dobile najveću potporu birača toga naroda.

Zbog toga je tadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch smijenio Jelavića te nekolicinu drugih visokih dužnosnika zabranivši im bilo kakav javni i politički angažman.

Jelavić je u drugom procesu, za poslovanje Hercegovačke banke u BiH prvostupanjskom presudom bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora, da bi u drugostupanjskom postupku ta presuda bila poništena i naložen novi sudski postupak.

Za Hrvatsku samoupravu se, uz Jelavića, vodio i postupak protiv bivšeg ministra obrane Federacije BiH Miroslava Prce i načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH generala Dragana Ćurčića pod tužbom da su raspuštanjem hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH ugrozili vojnu i obrambenu moć BiH.

Sud je ovu dvojicu dužnosnika u ovome predmetu oslobodio bilo kakve odgovornosti.

Za Hrvatsku samoupravu bili su još optuženi hrvatski politički dužnosnici Petar Milić, Marko Tokić, Zdravko Batinić i Ivo Andrić Lužanski, protiv kojih je tijekom sudskog postupka međunarodni tužitelj John McNair odustao od progona.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok