Hrvatski svjetski kongres Njemačke pozvao je Hrvate podrijetlom iz Bosne i Hercegovine da se prijave i dopisno glasaju na općim izborima u jesen kako bi pomogli Hrvatima da ostanu jednakopravan i konstitutivan narod u toj zemlji, priopćeno je u nedjelju iz Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Hrvatski svjetski kongres Njemačke organizirao je u subotu u Bad Homburgu tribinu na kojoj su sudjelovali hrvatski dužnosnici iz Republike Hrvatske i BiH.

Dužnosnici iz RH rekli su da je politika službenog Zagreba desetljeće i pol zanemarivala BiH i poziciju Hrvata u toj zemlji, a da se sada to znatno promijenilo te se nastoji snažno pogurati put BiH u Europsku uniju i uspostaviti punu jednakopravnost Hrvata u ovoj zemlji.

O važnosti predstojećih izbora govorili su na tribini i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i saborski zastupnik Božo Ljubić, predsjednik Saborskog odbora za vanjsku politiku i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, državni tajnik u Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, te organizator tribine i čelnik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke Franjo Akmadža.

Ljubić je istaknuo važnost promjene izbornog zakona kako bi se onemogućilo da brojniji Bošnjaci i Srbi biraju Hrvatima političke predstavnike u vlasti na svim razinama vlasti, što je naložio i Ustavni sud BiH.

Državna tajnica Bušić, državni tajnik Milas i predsjednik Saborskog odbora za vanjsku političku Kovač istaknuli su da je ustavna obveza Republike Hrvatske skrbiti se o Hrvatima u iseljeništvu, a napose u Bosni i Hercegovini s obzirom da je RH potpisnik i Daytonskog sporazuma.

Kako se navodi u priopćenju, govornici su podržali zajedništvo Hrvata na predstojećim izborima i pozvali iseljene Hrvate da daju doprinos u zajedničkoj borbi za opstojnost sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini.

Tugomir Čuljak, savjetnik i izaslanik hrvatskog člana BiH Predsjedništva Dragana Čovića izvijestio je Hrvate iz BiH da pravo glasa na izborima imaju svi punoljetni državljani Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Hrvatskoj i iseljeništvu, a imaju osobnu iskaznicu u BiH ili neku od važećih identifikacijskih isprava.

Izabran za koordinatora srednje Njemačke za Opće izbore u BiH Čuljak je objasnio da svi građani podrijetlom iz BiH mogu izvaditi identifikacijske dokumente potrebne za glasovanje prije isteka procesa registracije birača koji se očekuje tijekom kolovoza i na taj se način registrirati za izbore prije zaključivanje biračkih popisa. (Hina)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH