Zdenko Jakiša, 45-godišnjak koji je sa suprugom 1998. dobio 'zelenu kartu' za preseljenje u SAD, u srijedu je na sudu u Minneapolisu, u državi Minnesota, optužen da je prevario imigracijske vlasti jer je na molbi za useljenje propustio napomenuti da je tijekom rata u BiH bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te da je bio u zatvoru, pišu američki mediji.

Američke useljeničke vlasti su priopćile da dokumenti i svjedoci iz BiH potvrđuju da je Jakiša počinio ozbiljne zločine koje nije naveo u svojoj molbi za useljenje. Jakiša je, prenose agencije, 1993. godine u BiH ubio stariju ženu srpske nacionalnosti te je napao, oteo i opljačkao jednog Bošnjaka.

U optužnom prijedlogu američkog suda iz travnja ove godine stoji da je Jakiša u svojoj molbi propustio navesti da je "bio uhićen, optužen i osuđen na zatvor zbog kršenja zakona BiH".

Jakiša se nalazi u pritvoru, a pred suca izlazi sljedeći ponedjeljak. Taj bivši pripadnik HVO-a je i u Minnesoti bio više puta osuđivan za vožnju u nedozvoljenom stanju, kršenje javnog reda i ometanje pravnog postupka.

Lokalni su američki mediji 2012. pisali se Jakiša tijekom rata borio na strani hrvatskih snaga, a u razgovoru za Forest Lake Press on je izjavio da je u ratu izgubio brojne prijatelje te da je njegov brat završio u invalidskim kolicima nakon ranjavanja u kralježnicu. Također je kazao da je to bio "grozan rat ni za šta, jedino je bio dobar za ljude na vlasti".

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok