Tonino Picula, zastupniku u Europskom parlamentu i istaknuti član SDP-a Hrvatske dao je intervju Dnevnom avazu.

Komentirajući navode kolegice Marijane Petir, Picula smatra da se pitanje Vehabija u BiH ne može ignorirati i da je od njegovog predimenzioniranja gore njegovo ignoriranje.

“Gospođa Petir je kao zastupnica na spomenutoj sjednici upozorila na potencijalne prijetnje sigurnosti u samoj BiH i njihovu povezanost s prilikama u regiji”, smatra Picula i dodaje:

“Bez obzira na izrečeno, njezin istup traži racionalne protuargumente, a ne medijsku hajku”.

Pogoršane prilike

Picula smatra i da su se sigurnosne prilike u BiH pogoršale u odnosu na razdoblje od prije desetak godina.

“Nema sumnje da su se sigurnosne prilike u BiH i regiji pogoršale u odnosu na razdoblje od prije desetak godina. Iz perspektive zastupnika Hrvatske u EP-u, ne može se zanemariti činjenica da upravo RH ima najdužu granicu s BiH, tako da o svemu što predstavlja moguću sigurnosnu prijetnju u obje zemlje treba razgovarati. S druge strane, svako ko javno istupa mora procijeniti koliko svojim izjavama doprinosi kvaliteti rasprave o tako važnoj, ali i osjetljivoj temi”, kaže on.

Jačanje vehabija i radikalizma

Na upit o jačanju radikalizma i vehabijama u BiH Picula smatra da to pitanje traje predugo, te da je problem i nepovjerenje u institucije.

“Pitanje vehabija u BiH stoji otvoreno u sada već predugom kontinuitetu. Mislim da je jedino gore od njegovog tendencioznog predimenzioniranja njegovo namjerno ignoriranje. Minoriziranje problema vehabija i ostalih salafitskih grupa u zemlji, kojima je radikalizam zajednički nazivnik, može jedino proizvesti kontraefekt jačanja takvih grupa. Pogotovo u jednoj situaciji općeg nepovjerenja u politiku i institucije”, kaže on.

Prijetnja i bošnjačkom narodu

Problem radikalizma je prijetnja i bošnjačkom narodu, smatra Picula, jer se radikalni islamisti suprotstavljaju svima koji nemaju zajedničko viđenje islama.

“Naravno, neću reći ništa novo kada kažem da radikalni islamisti predstavljaju, prije svega, prijetnju bošnjačkom narodu u BiH jer se oni najžešće obračunavaju sa svima tko ne prakticira islam koji oni deformiranjem nameću. Poznati su slučajevi imama koji su napadnuti od vehabija jer su odbijali propovijedati radikalni islam”, rekao je, između ostalog, Picula.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok