Bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Ante Jelavić nije se danas pojavio pred Sudom BiH zbog optužbi za napad na ustavni poredak i zloupotrebu položaja prilikom uspostavljanja hrvatske samouprave u BiH. Njegov branilac Josip Muselimović rekao je da se Jelavić, koji se trenutno nalazi u Hrvatskoj, i da se ne misli pojavljivati pred Sudom BiH.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je 2004. godine, a osim Jelavića bilo je optuženo još šest osoba, a 10 godina kasnije sudi se samo Jelaviću.

Muselimović je rekao da nema smisla voditi postupak po optužnici koja dijelom nije potvrđena i u kojoj su svi osim Jelavića oslobođeni krivične odgovornosti. On smatra da i ovaj postupak treba da bude obustavljen.

Protiv Jelavića je na Sudu BiH vođen još jedan proces u kojem je u prvostepenom postupku osuđen na zatvorsku kaznu od deset godina zbog pronevjere novca koji je Hrvatska kao pomoć slala Hrvatima u BiH preko Hercegovačke banke.

On se nije pojavio na izricanju presude i od tada je u bijegu.

Ova presuda je kasnije ukinuta i suđenje je trebalo da bude obnovljeno, ali proces nije mogao biti nastavljen zbog odsustva optuženog Jelavića.

Muselimović navodi da Sud BiH, odnosno pravosuđe BiH, mogu da iniciraju postupak ustupanja ovog predmeta pravosudnim tijelima Hrvatske, a do njih je da li će to ona prihvatiti.

Protiv Jelavića se i u Hrvatskoj vodi sudski proces. Županijski sud u Zagrebu potvrdio je optužnicu protiv njega za ratno profiterstvo, jer je 1996. godine kao pomoćnik ministra odbrane tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne donio odluku da se novcem hrvatskog Ministarstva odbrane kupi stan u Splitu nekadašnjem komandantu Hrvatskog vijeća odbrane Ivici Rajiću.

Jelavića je sa mjesta hrvatskog člana Predsjedništva BiH smijenio OHR.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok