Oružane snage Bosne i Hercegovine već nekoliko godina suočavaju se s trendom odlaska profesionalnih vojnika.

Taj trend raste iz godine u godinu, a samo prošle godine odoru je samovoljno razdužilo 345 vojnih osoba, što je najveći broj u posljednje tri godine, piše Večernji list BiH.

Podatak je to iz izvješća o radu Ministarstva obrane BiH za 2017. godinu do kojeg je došao Glas Srpske. Služba je lani prestala za 516 profesionalnih vojnih osoba, a najviše ih je odoru razdužilo na osobni zahtjev. To ih je učinilo 345, čime je njihov broj porastao za više od 100 u odnosu na prethodnu godinu i znatno je veći u odnosu na ranije razdoblje.

Samovoljno je otišlo najviše Hrvata - 138, ali su ih lani u stopu pratili bošnjački kolege. Odoru je razdužilo 130 Bošnjaka, dok je službu na vlastiti zahtjev napustilo 77 Srba.

Loši uvjeti

Iako se krajem prošle godine u medijima govorilo kako službu u Oružanim snagama najviše napuštaju Hrvati, i to zbog posjedovanja putovnica Republike Hrvatske, što im je omogućilo zapošljavanje u zemljama Europske unije, podaci iz izvješća pokazuju kako ni Bošnjaci, kad je riječ o razduživanju odore, ne zaostaju puno. Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH, koja godinama temeljno prati stanje i rad Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, smatra kako stanje u vojsci nije dobro i da je daleko od zadovoljavajućeg.

- U razgovorima s vojnicima i ostalima moglo se čuti kako su prilično nezadovoljni jer ne vide perspektivu. Znanja koja dobiju do 40 godine, koliko je sada gornja granica za ostanak u službi, nisu dovoljna za život poslije vojske. Ni plaća, koja je nekada bila glavna motivacija za mnoge, sada to više nije, tako da mnogi odlaze prije vremena u potrazi za boljim životom. To će biti nastavljeno - kazala je Majkić koja je godinama član Zajedničkoga povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamenta BiH za Glas Srpske.

Mladi u OS BiH

Iz Ministarstva obrane BiH ipak navode da, i uz to, situacija nije alarmantna jer i dalje imaju mnogo više prijavljenih na natječaje od potrebnog broja. U vojnu službu je primljeno 145 vojnika i 180 časnika te podčasnika. Međutim, velikom broju mladih ljudi to je prva stepenica na putu odlaska ne samo iz Oružanih snaga nego iz BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok