Unatoč činjenici da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH nakon tri mjeseca konačno zakazao izvanredno zasjedanje, parlamentarni život u BiH gotovo da i ne postoji, piše Večernji list BiH.

Kriza koja trese zakonodavnu vlast na državnoj i federalnoj razini najozbiljnija je u posljednjih desetak godina, a trenutačno nema naznaka da će biti pomaka naprijed. Čak je i najavljeno izvanredno zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH upitnih dometa s neizvjesnim usvajanjem i točaka koje su nakon konzultacija uvrštene na dnevni red.

Hitne sjednice

Federalni parlamentarci trebali bi se izjasniti i o prijedlozima entitetskih strategija razvoja drvne industrije, industrije građevinskog materijala i razvoja metalskog i elektrosektora FBiH za razdoblje 2016.- 2025. godine.Na dnevnom

redu sjednice, koja bi trebala biti održana sutra, nalazi se pet zakona od kojih su najvažnije izmjene Zakona o doprinosima te izmjene i dopune Zakona o osnovama socijalne skrbi, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom. Tu su i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH i program rada Vlade FBiH za 2018. godinu te izbori i imenovanja. Što će od toga biti usvojeno, upitno je, baš kao i hoće li se i kako o tim pitanjima izjasniti Dom naroda. Političkog dogovora o deblokadi rada federalnog Parlamenta zapravo nema jer je to pitanje usko vezano uz odluke zbog kojih je i Vlada Federacije zapala u krizu.

Većina ne postoji

Samo prividno stanje je bolje na državnoj razini jer se domovi barem sastaju, iako donose malo ili nimalo odluka. Tako je za 18. travnja zakazana sjednica Zastupničkog doma s tridesetak točaka dnevnog reda, a neizvjesno je hoće li i zapisnik s prethodne biti usvojen na tom zasjedanju. Razlog je vrlo jednostavan, parlamentarna većina više ne postoji. Čak ni na papiru, a pogotovo ne u praksi, parlamentarne većine nema. Izlazak Branislava Bojića iz SDS-a i Safera Demirovića iz SDA pretvorio je parlamentarnu većinu u manjinu.

Kakvo je stanje u državnom Parlamentu, najbolje oslikava činjenica da neka stalna povjerenstva nisu zasjedala dulje od dva mjeseca. Zajedničko povjerenstvo za ekonomske reforme i razvoj posljednji put je zasjedalo 28. veljače, Zajedničko parlamentarno povjerenstvo za europske integracije 15. siječnja, a Zajedničko povjerenstvo za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencija (OSA) 25. srpnja prošle godine. I zakonodavna vlast na razini države i FBiH u kolapsu je, samo malo tko to želi javno priznati pola godine prije izbora.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok