Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera radi daljnjeg usklađivanja s međunarodnim standardima i reguliranja novih pravnih situacija u vezi s radom državnog zatvora. Ministarstvo pravosuđa dostavit će prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH nakon što se ugrade sugestije s jučerašnje sjednice i mišljenja nadležnih institucija.

Dopunama zakona se, između ostaloga, regulira buduća suradnja zatvorskoga sustava BiH i zatvorskih sustava entiteta i Distrikta Brčko BiH, a nakon što počne raditi Zavod za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH (državni zatvor). Ta suradnja, između ostaloga, omogućava entitetskim ministarstvima pravosuđa i Pravosudnom povjerenstvu Distrikta Brčko BiH od Ministarstva pravosuđa BiH zatražiti smještanje u državni zatvor visokorizičnih i opasnih zatvorenika. Istodobno se reguliraju pitanja izjednačavanja položaja osuđenika po presudama entitetskog i Suda BiH za kazneno djelo iz nadležnosti Kaznenog zakona BiH. Izmjenama i dopunama zakona definiraju se i mjere bliskog nadzora koje se mogu ostvarivati elektroničkom narukvicom s GPS sustavom.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog za produljenje važenja protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije o suradnji u oblasti obrazovanja, čime se omogućava da bh. studenti i dalje budu oslobođeni plaćanja troškova školarine u Sloveniji, koju plaćaju stranci. Važenje protokola, koji je zaključen 2013. godine, produljuje se do kraja studijske godine u kojoj će BiH postati članica EU. Iako je Vijeće ministara jučer trebalo raspravljati o financijskom izvješću Vanjskotrgovinske komore BiH, to se nije dogodilo. Naime, ministar Vjekoslav Bevanda ocijenio je kako materijal nije dovoljno dobar kako bi se o njemu raspravljalo te je vodstvu VTK-a BiH određen rok od 15 dana dostaviti nove materijale Vijeću ministara BiH. 

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus