Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je s generalnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i veleposlanicima članica "Kvinte" razmijenio mišljenja o sitaciji u Bosni i Hercegovini, navodeći kako je BiH ostvarila začajne i odlučne iskorake u procesu približavanja euroatlanskim integracijama.

Izetbegović je naglasio da su u protekle tri godine, unatoč izazovima i otporima, napravljeni značajni pomaci.

Istaknuo je da je Predsjedništvo BiH posvetilo posebnu pažnju i davalo poseban impuls svim procesima koji su se odnosili na integracije, te da su konsenzusom usvojeni strateški dokumenti - Strategija vanjske politike BiH za razdoblje 2018.-2023., Pregled obrane i Plan razavoja i modernizacije Oružanih snaga BiH za razdoblje 2017.-2027.

Izetbegović je informirao Stoltenberga i o realizaciji aktivnosti vezanih za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo.

Naveo je da je u nedavno usvojenoj Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine naglašeno da nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija BiH, i da će te aktivnosti biti prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i implementaciji MAP-a, za koje postoji širok politički konsenzus u BiH.

Izetbegović je rekao da Bosna i Hercegovina u narednih 10 godina može postati stabilna i prosperitetna europska država - ali da joj je za to potrebna podrška.

Naglasio je da su politički odnosi i praktična suradnja Bosne i Hercegovine s NATO-om na zavidnoj razini. Podsjetio je da Bosna i Hercegovina kontinuirano sudjeluje u mirovnim operacijama i UN-ovim promatračkim misijama, pa je tako 60 pripadnika Oružanih snaga BiH raspoređeno u Afganistanu u okviru Misije "Odlučna podrška", a još pet pripadnika u promatračkim misijama UN-a u Kongu i Maliju.

Izetbegović je istaknuo da je aktivacija MAP-a od ključnog značaja za budući razvoj suradnje i odnosa Bosne i Hercegovine s NATO-om. Dodao je da bi to bio dodatni i sveobuhvatni mehanizam suradnje, kojim bi NATO i saveznici dali Bosni i Hercegovini mogućnost da dokaže da je odlučan, vrijedan i predan partner u procesu stvaranja sigurnijeg i stabilnije regije.

Izetbegović je u sjedištu NATO-a u Bruxellesu o tim temama razgovarao i s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije, članicama "Kvinte", prioćeno je iz Predsjedništva BiH. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH