Povjerenik za proširenje Europske unije Štefan Fuele poručio je da je EU već pokrenula nove inicijative kako bi pojačala socijalnu i ekonomsku stabilnost BiH.

Fuele je dodao i kako je on prekinuo pomaganje BiH da riješi provođenje presude Europskog suda u predmetu Sejdić i Finci te istaknuo kako je sada na institucijama BiH da poduzmu mjere kako bi okončale kršenje međunarodnih obveza.

Presuda Europskog suda u predmetu Sejdić i Finci podrazumijeva promjenu Ustava BiH kako bi se i pripadnicima manjinskih naroda omogućilo da se kandidiraju za najznačajnije državne dužnosti.

“Komisija je započela dodatnu podršku BiH kroz tri inicijative. Prva inicijativa ima za cilj ojačati ekonomske reforme na svim razinama. Sastoji se od pomoći u izradi Državnog programa za ekonomske reforme i Program za jačanje konkurentnosti i rasta, a u skladu sa strategijom proširenja”, naveo je Fuele u svom odgovoru europskim parlamentarcima o tome što je Europska komisija poduzela da pomogne BiH nakon nereda početkom veljače.

Ova prva inicijativa, smatra Fuele, bi trebala poboljšati makroekonomske politike, investicijsku klimu, a time i ekonomsku poziciju građana.

“Druga inicijativa će uspostaviti radnu grupu EU-BiH, a koja bi ubrzala provođenje IPA projekta. Više od 350 milijuna eura je sada na raspolaganju, dio se već i troši, ali provođenje tih projekata se mora ubrzati. Treća inicijativa će ojačati Strukturalni dijalog o pravosuđu time što će uključiti i antikorupcijske mjere”, rekao je koji je od veljače dobio nekoliko upita, konkretno od zastupnika iz Rumunjke i Malte, o tome što Europska komisija čini nakon nereda u BiH.

Kako je prenijela bh agencija Patria, David Kasa iz Malte je pitao hoće li EU poslati više osoblja i novca u BiH kako bi pojačala nazočnost.

“Civilno društvo bi trebalo sudjelovati u sve tri ove inicijative, a to bi trebalo ‘namamiti’ vlasti u BiH da više surađuju s civilnim društvom”, rekao je Fuele.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok