Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je 500 stipendija za akademsku 2017./2018. godinu studentima, pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske, od čega 100 stipendija za studij u Hrvatskoj, a 400 za studij u Bosni i Hercegovini.

Stipendije se dodjeljuju na razdoblje od 10 mjeseci, 700 kuna mjesečno po studentu, što znači da će hrvatska država za ovu namjenu ukupno izdvojiti 3,5 milijuna kuna.

Stipendije su dodijeljene temeljem javnog natječaja na kojem je zaprimljeno 2.377 prijava, od kojih je 1.928 zadovoljilo formalne uvjete.

Posebno povjerenstvo za provedbu javnog natječaja bodovalo je sve pristigle prijave te predložilo rang listu 500 dobitnika stipendije za akademsku godinu 2017./2018.

Tu listu Ured je objavio na svojim mrežnim stranicama, konačnu listu i konačnu odluku o dodjeli stipendija objavit će nakon što protekne rok za prigovore, a on završava zaključno sa petkom, 27. travnja.

Do toga dana kandidati koji nisu ostvarili pravo na stipendiju mogu Središnjem uredu podnijeti pisani prigovor.

Dobitnici stipendije iz predložene rang liste, kao i drugi kandidati dužni su pratiti mrežnu stranicu Središnjeg ureda, budući da uvažavanje prigovora, odustajanje pojedinih dobitnika stipendije u korist druge stipendije i slično može dovesti do pomicanja rang mjesta studenata na konačnoj rang listi.

Konačna rang lista i konačna Odluka o dodjeli stipendija studentima - pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske bit će objavljena po okončanju postupka prigovora, a studenti koji ostvaruju pravo na stipendiju bit će obaviješteni o datumu zaključivanja ugovora o stipendiranju, navodi Ured.

Studente koji su u međuvremenu ostvarili pravo na neku drugu stipendiju iz hrvatskog državnog proračuna, ili se odriču prava na stipendiju u korist druge stipendije, Ured poziva da ga o tome odmah obavijeste putem elektroničke pošte na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok