Stranke prema županijskim odborima uputile naputak da u pripremi listi pozornost posebno posvete ‘nacionalnoj zastupljenosti’.

Kako bi došle do što većeg broja mjesta u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a poučene iskustvima iz ranijih izbornih ciklusa, pojedine stranke iz Sarajeva planiraju na svoje kandidacijske liste za županijske parlamente staviti neobično veliki broj kandidata nebošnjačke nacionalnosti.

Izbor izaslanika

Večernjak doznaje kako je iz središnjice barem jedne (neke neprovjerene informacije govore iz čak tri) stranke iz Sarajeva prema županijskim odborima nedavno upućen interni naputak u kojem ih se poziva da u pripremnim aktivnostima za formiranje kandidacijskih listi posebnu pozornost posvete “nacionalnoj zastupljenosti”. Već je krenula potraga i lobiranje kod uglednih građana srpske, a posebno hrvatske nacionalnosti, kako bi ih se pridobilo za visoke pozicije na kandidacijskim listama pojedinih stranaka. Iako nije realno očekivati da to priznaju, iza ovakvih naputaka krije se jasan plan izborne manipulacije, posebno kada je u pitanju popuna Doma naroda Parlamenta FBiH.

Naime, poznato je da se izbor izaslanika u Dom naroda vrši iz županijskih parlamenata, i to po više nego spornoj formuli koja uopće ne odražava sadašnji teritorijalni raspored pripadnika konstitutivnih naroda i “ostalih”. Najbolja potvrda za to je sadašnji sastav Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH. Od ukupno 17 izaslanika u ovom Klubu po troje je izabrano u skupštinama Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske županije, po dvoje iz Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske i Zeničko-dobojske županije, a preostalih pet po jedno iz svake od preostalih županija. Tako se primjerice, iz Posavske županije u kojoj, prema neslužbenim rezultatima zadnjeg popisa, živi više od 38 tisuća Hrvata bira jedan hrvatski izaslanik, baš kao i iz Bosanskopodrinjske županije u kojoj svi Hrvati mogu stati u jedan autobus. Usprkos takvim nelogičnostima, formula kreirana svojedobno u misiji OESS-a u BiH, primjenjivat će se prilikom formiranja Doma naroda i nakon listopadskih izbora i mnoge “građanske” stranke iz Sarajeva u tome vide svoju priliku.

Nacionalni klubovi

Kako im se ne bi ponovile neke situacije iz prošlosti kada u županijskim parlamentima u Sarajevu, Goraždu ili Bihaću nisu imali niti jednog Hrvata ili Srbina kojeg bi izabrali u Dom naroda, ovaj put će se te stranke potruditi da na kandidacijske liste uvrste dovoljan broj kandidata iz ovih naroda. Zbog činjenice da županijski zastupnici iz svakog naroda biraju svoje sunarodnjake u Dom naroda, one stranke koje budu imale više zastupnika Hrvata i Srba u županijskim parlamentima u Goraždu, Bihaću, Tuzli i Sarajevu imaju i veće izglede za “prolaz” u Dom naroda.

Nakon izbora 2010. godine pokazalo se koliko je važno imati trećinu glasova u svakom nacionalnom klubu, a posebno hrvatskom. Sa šest od 17 glasova spriječava se korištenje nacionalnog veta i omogućava lakši protok odluka bez suglasnosti većine političkih predstavnika hrvatskog naroda. Osim za četiri mjesta iz spomenutih županija, žestoka borba vodit će se i za dva hrvatska izaslanika iz Zeničko-dobojske te tri iz Srednjobosanske županije.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok