Federalne vlasti rade već četiri godine na ispravljanju kaosa koji je iza sebe ostavio bivši ministar za pitanja branitelja FBiH Zukan Helez.

Prema podacima koje je ovih dana iznio njegov nasljednik Salko Bukvarević, osobama koje je Helezova revizija izvela iz prava, a sudovi kasnije naredili da se ljudima vrate statusi koje su imali, do sada je isplaćeno oko 10 milijuna maraka, piše Večernji list BiH.

Od ukupnog broja onih koji su izvedeni iz prava ili su im ista umanjena, njih 5360 pokrenulo je upravni spor kod Vrhovnog suda FBiH zato što im nije pružena prilika uložiti žalbe na odluke. Zbog te materijalne pogreške 95 posto ih je dobilo presude te su im retroaktivno isplaćene naknade na koje su imali pravo. Iako je Helez na ovakav scenariji upozoren još u vrijeme kada je provodio reviziju, on je sva upozorenja ignorirao i Federaciju BiH sada doveo u situaciju da mora isplaćivati milijune maraka odšteta.

Veliki broj predmeta

Inače, u posljednjih osam godina pregledano je skoro 140 tisuća predmeta. Trenutačno su aktivna dva tima za kontrolu i ona u idućih nekoliko mjeseci imaju obvezu mjesečno pregledati po 200 predmeta. Revizija bi trebala biti završena do kraja ove godine. Iz prava je izvedeno oko 6500 korisnika, a za oko 7000 su umanjena prava. To su uglavnom ratni vojni invalidi. Kada su u pitanju ovi koji su izvedeni iz prava, oko 2000 njih nije imalo uredne papire da su bili pripadnici Oružanih snaga, a ostalo su RVI, koji su ocijenjeni ispod 20 posto.

- Dosadašnja bilanca je da oko 75 posto zadržava isti postotak invalidnosti. Za oko 20-ak posto je umanjen postotak. Imamo negdje od dva do tri posto i uvećanje, ali i jedan broj predmeta za koje još nismo dobili izjašnjenje. Od ukupnog broja onih koji su izvedeni iz prava ili su im prava umanjena, njih 5360 pokrenulo je upravni spor kod Vrhovnog suda i više od 95 posto ih je dobilo presude zbog materijalne pogreške u smislu da im nije bilo omogućena dvostupnost, prilika da ulože žalbe na odluke - izjavio je ministar Bukvarević za sarajevske medije. - Tako da, uz redovite isplate invalidnina, isplaćujemo i retroaktivne obveze za branitelje. Evo, samo u ove tri godine sigurno smo isplatili najmanje desetak milijuna KM retroaktiva - naglasio je Bukvarević.

Hoće li odgovarati?

Jedino što nije jasno u cijeloj priči jest pitanje hoće li Helez kazneno odgovarati zbog toga što je svojim nezakonitom postupcima federalni proračun oštetio za milijune maraka. Još nitko nije pokrenuo to pitanje, ali postoje neslužbene informacije kako bi se ova tema mogla otvoriti na jednoj od idućih sjednica u zakonodavnim tijelima u Federaciji BiH. Umjesto da Helez odgovara za postupke koje je povlačio za vrijeme platformaške vlasti, on se ovih dana zajedno s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem angažirao na legalizaciji nelegalnih džamija na području općine Jajce. I to je samo još jedan pokazatelj kako SDP nije građanska stranka, nego isključivo bošnjački politički projekt. Najbolji dokaz ove tvrdnje je Helezova revizija koja se bavila najvećim dijelom bivšim pripadnicima HVO-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok