Država na svim nivoima u administrativnom sektoru upošljava više od 100 tisuća osoba. Za njihove na nivou države izdvaja se 668 milijuna maraka, Republika Srpska izdvaja 718,5 milijuna maraka. Rekorder je Federacija.

Institucije u državi, izuzimajući rijetke, danas – uoči prvog svibnja, uglavnom su puste. Za mnoge dobro plaćene državne službenike i političare prvosvibanjski odmor počeo je još krajem prošlog tjedna. Kamera N1 televizije zabilježila je pustoš pred najvažnijim institucijama u Sarajevu.

Prvi svibanj nastupio je ranije, barem za većinu državnih, entitetskih i kantonalnih institucija. Tišina, mir i pustoš u ali i ispred većine institucija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Tek pokoji uposlenik uđe, a uglavnom izađe iz zgrade. Tako je većina uposlenih redovan radni dan zamijenila šestodnevnim odmorom, uglavnom na destinacijama na obali.

Država na svim nivoima u administrativnom sektoru upošljava više od 100 tisuća osoba. Za njihove na nivou države izdvaja se 668 milijuna maraka, Republika Srpska izdvaja 718,5 milijuna maraka. Rekorder je Federacija.

“Na federalnoj razini vlasti troškovi za plaće iznosili su 198,1 milijun, a manje je uposleno 43 zaposlenika. Na županijskoj razini troškovi su iznosili milijardu i 160 milijuna, a broj zaposlenih je manji za 83 zaposlenika. Na općinskoj razini troškovi za plaće I naknade zaposlenih iznosile su 230,2 milijuna i broj zaposlenih je veći za 351 zaposlenog”, kaže Jelka Milićević, ministrica financija FBiH.

Oni koji najviše koštaju građane direktno su birani predstavnici izuzetno dobro plaćeni za svoj rad, nerijetko nerad shodno analizama nevladinog sektora. Posljednji primjer je sjednica Doma naroda državnog parlamenta koja je trajala svega 5 minuta uključujući obvezno intoniranje himne. Parlamentarci su plate primili, a koliko su puta bili na svojim radnim mjestima…

Sjednice parlamenata u BiH u 2018. (1.1. – 30. 04)

Parlamentarna skupština BiH

Zastupnički dom – 5 redovnih i 2 hitne

Dom naroda BiH – 5 redovnih i 1 hitna

Parlament FBIH

Zastupnički dom – 4 sjednice

Dom naroda – 3 sjednice

Narodna skupština RS – 2 redovne sjednice

Tek 10. svibnja parlamentarci bi se prema najavama trebali vratiti u salu državnog Doma naroda i NSRS. Njihove kolege iz državnog Zastupničkog doma novu sjednicu trebali bi održati 17. svibnja.

Dnevnik.ba

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u