Počeo je sastanak predstavnika parlamentarnih političkih stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Sudionici su predstavnici SDA, HDZ BiH, SDP BiH, DF i SBB BiH.

Sastali su se u rezidenciji američke veleposlanice u BiH Maureen Cormack, a osim nje, od članova međunarodne zajednice nazoči šef Delegacije Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark.

Taj sastanak je jedan u nizu pokušaja da se bh. lideri, uz medijaciju međunarodne zajednice, dogovore o izmjenama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

Pred raspisivanje ovogodišnjih općih izbora u zemlji, današnji susret se cijeni kao možda najvažniji za eventualno postizanje dogovora.

Uoči sastanka, mediji su prenijeli izjavu jednog od učesnika, lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

- Uvijek sam pozitivan prema sastancima. Vrijeme nam lagano ističe, ali pokušat ćemo unutar FBiH naći neki konsenzus - kazao je on za Vijesti.ba.

Lideri SDP-a BiH i DF-a Nermin Nikšić i Željko Komšić nisu izrazili optimizam uoči samog početka sastanka.

Nikšić je novinarima kazao da od dogovora neće biti ništa ukoliko se neki subjekti i dalje budu čvrsto držali samo svojih stavova.

Komšić je rekao da je, kad su sastanci počeli da organiziraju, mislio da će doći do dogovora, ali ispostavilo se suprotno.

- Mi se okupljamo da bi Dragana Čovića i HDZ učinili sretnijima - kazao je Komšić pred početak sastanka. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u