Državno odvjetništvo BiH optužilo je trojicu članova Narodne stranke Radom za Boljitak (NSRzB) braće Lijanovića iz Širokog Brijega za prijevaru i kupovinu glasova na općim izborima 2010. godine čime su omogućili izbor supruge jednoga od optuženih u Dom naroda Federacije BiH, priopćilo je u srijedu Državno odvjetništvo BiH.

Optužnica je podignuta protiv Dragoljuba Milovića, Dragana Šekarića i Branka Pereula jer su tijekom ljeta 2010. godine prijevarom osigurali potreban broj glasova Daliborki Milović, supruzi Dragoljuba Milovića, kako bi bila izabrana za zastupnicu u županijsku Bosansko-podrinjsku županiju, otkuda je pak izabrana kao srpska predstavnica u federalni Dom naroda, navodi se u priopćenju.

U optužnici se pojašnjava da su trojica članova NSRzB uzimali osobne podatke od birača na području općine Goražde te im isplaćivali od 20 do 30 maraka. Njima su pak objašnjavali da rade popise birača te su im objašnjavali kako će biti prijavljeni na listama Boljitka ili će pak biti promatrači ove stranke.

Umjesto toga optužena trojica stranačkih aktivista su prevarila građane te ih prijavljivali za glasovanje putem pošte s adresa u Republici Srbiji i Crnoj Gori mimo njihova znanja. Tim glasovima su osigurali izbor Daliborke Milović za zastupnicu u nacionalno koncipirani gornji dom federalnog parlamenta.

Nekim aktivistima Lijanovićeve stranke već je ranije izrečena kazna zatvora u Unsko-sanskoj županiji zbog kupovine glasova, a mediji su objavljivali kako se ova stranka služi brojnim prevarama na izborima.

Stranka braće Lijanovića iz Širokog Brijega, suvlasnika istoimene Mesne industrije, u vlasti je Federacije BiH.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok