Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, razmatrali su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbore u Gradu Mostaru, a što je zahtjev Doma naroda PSBiH.

Zakon je ranije podržao Dom naroda uz ocjenu Kluba Hrvata da su prijedlozi njihovih rješenja bili takvi da su ovim prijedlogom izmjena Izbornog zakona stavili izvan snage one odredbe koje je Ustavni sud BiH utvrdio kao neustavne.

Ovim zakonskim aktom određeno je da se 35 vijećnika u Gradskom vijeću Mostara bira na neposrednim i tajnim izborima, pri čemu bi područje grada bilo jedinstvena izborna jedinica.

U Prijedlogu zakona, koji je usvojen u Domu naroda 29. travnja, precizirano je da konstitutivni narodi imaju najmanje po četiri, a nacionalne manjine i ostali najmanje po jednog predstavnika u Gradskom vijeću.

Zastupnik SDA Šefik Džaferović smatra kako su se klubovi Srba i Hrvata u Domu naroda dogovorili da ovo ide ovako, a pri tome zakon tretira samo jednu stavku koja se tiče broja vijećnika.

Ocijenio je kako je ovaj prijedlog neprihvatljiv i kada je formalni koncept u pitanju, ali i kada je u pitanju suština. Izborni zakon propisuje izbore za razne razine vlasti u BiH jer uzima u obzir ustave entiteta, Statut Brčko Distrikta, Statut Grada Mostara te Ustav BiH.

”Prvi put imamo situaciju da se protivnom Statutu Grada Mostara i Ustavu Federacije BiH propisuju ovakva rješenja. Statut i Ustav FBiH poznaje izborna područja, a ovaj prijedlog to ne poznaje nego Mostar postaje jedna izborna jedinica”, pojasnio je Džaferović.

Zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović kazao je kako je potrebno rješenje za svakog pojedinca, kako bi i kolektivi bili zadovoljni, odnosno potrebno je rješenje koje će predložiti Mostarci, dodajući da svako rješenje koje dođe od njih neće biti problema da se prihvati.

”Ovo je pogrešan korak, ali je predizborno vrijeme. Svjesni smo sudbine ovog zakona kao i ostalih na današnjoj sjednici. Žao mi je što imamo sjednicu koja ima dobar dnevni red, ali sumnjam u prihvaćanje ovoga što je predloženo i ovo je jedan od takvih zakona”, zaključio je Magazinović.

Mišljenja je da je rješenje kao što je ovo današnje unilateralni pokušaj da se zatruje predizborna kampanja i to je jedini razlog zašto je ovo danas u proceduri, a vrlo je sličan slučaj sa zakonom o hrvatskom TV kanalu koji je usvojen preglasavanjem u Vijeću ministara prije više od godinu dana, ali još nije u proceduri već se čeka predizborna kampanja.

Zastupnik HDZ-a BiH Mato Franjičević ističe da je zakon predložen jednoglasno od Kluba Hrvata u Domu naroda iz različitih stranaka pa i SDP-a.

”Samo u Mostaru gdje je hrvatska većina ne smije biti dominacije jednog naroda nad drugim, a u svim drugim gradovima dominacija je moguća. To je neprihvatljivo”, stava je Franjičević.

Zastupnik SNSD-a Drago Kalabić ocijenio je da se ponekad zagovara poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma, a nekada ne, zbog čega se za njega ovdje radi o neprincipijelnosti.

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok