Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora u BiH razmatralo je jučer kako zajednički nastupiti na izborima u Bosni i Hercegovini i pri tome su istaknuta brojna tehnička iskušenja s kojim će se suočiti koalicija koja će nastupiti pod nazivom HNS-a. Predsjednik HNS-a Dragan Čović rekao je nakon sjednice kako stranke HNS-a nastavljaju s dogovorom oko izbora ističući da je HDZ 1990. odlučio ići svojim putem.

Legitimni dužnosnici

“Pokušavamo na različite načina tumačiti jedan stav. Onoga trenutka kada je jedna članica HNS-a rekla da ne izlazimo zajednički na izbore na svim razinama, da su sklopili neke svoje koalicije ili nešto drugo što je legitimno, sve druge stranke su se dogovorile da idu zajedno na izbore. Te sve stranke koje su se dogovorile da idu zajedno na izbore imaju jasan stav. Svi oni koji žele podržati naše liste su dobro došli. I devedesetka naravno, a za to trebate pitati ljude tamo. Ja ipak ne bih svojim komentarima zbunjivao ljude jer njihovi predstavnici i dalje participiraju u radu institucija Predsjedništva i Glavnog vijeća, a koji su izabrani na sjednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koje je jedino legitimno tijelo koje o tome može donositi odluke. Kako će se taj proces dalje odvijati, ne želim špekulirati, jer to ne bi bilo pristojno”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na konferenciji za novinare.

Izborni rokovi

Kako se pak doznaje, tijekom sjednice se govorilo da postoje ozbiljne prepreke za nastup svih stranaka. Zbog toga nije isključeno da sve stranke koje su sada u sastavu HNS-a, uz HDZ 1990., ipak na budu na izborima zajedno jer je za nastup potrebno osigurati visoku financijsku kotizaciju, kao i značajan broj potpisa građana u Bosni i Hercegovini. Tako je objašnjeno kako će biti iznimno teško organizirati da sve stranke koje su deklarativno rekle kako će poduprijeti zajednički blok, na kraju ipak na listi. Naime, da bi uopće nastupila na izborima od razine države do županije i članova državnog Predsjedništva, svaka stranka mora položiti 20.000 maraka te još prikupiti 3000 potpisa građana. To će stranke morati napraviti do 30. svibnja kako bi bile u stanju prijaviti se i za koalicijsku listu. Nakon toga Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH je odredilo rok do kojega će biti potrebno dostaviti odluke stranaka o koalicijskim nastupima tako da će se do sredine lipnja znati u kojem sastavu će stranke HNS-a ponuditi svoje liste biračima u Bosni i Hercegovini, entiteta i županijama.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok