- Pripadnici privilegirane političke elite u BiH i dalje stavljaju svoje osobne interese prije interesa zemlje i njenih građana - rekao je jučer visoki predstavnik Valentin Inzko u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku.

Usprkos znatnim povećanjima izvoza, opća ekonomska situacija i dalje je veoma teška, a prosječan građanin BiH i dalje teško može zadovoljiti svoje osnovne potrebe. Dinamika usvajanja zakona na razini državnih institucija i dalje ni izbliza ne zadovoljava potrebe zemlje budući da je tijekom proteklih šest mjeseci daleko više zakona odbačeno nego što je usvojeno. Istodobno, mnoge obvezujuće presude Ustavnog suda BiH još uvijek nisu provedene - rekao je jučer visoki predstavnik Valentin Inzko.

Sve češća osporavanja

Osporavanja mirovnog sporazuma su također sve češća, a visokopozicionirani političari iz Republike Srpske nastoje iskoristiti događanja u Ukrajini za vlastite ciljeve. Visoki predstavnik je naročito izrazio bojazan da bi trenutna kontroverzija oko pitanja prebivališta i biračkih prava mogla dovesti do sporova na terenu, te je pozvao sve koji su uključeni u rješavanje ovog pitanja da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se izbjegao takav scenarij i kako bi se napori fokusirali na usvajanje odgovarajućih odredbi na državnoj razini. “Posebno je važno da nitko ne bude diskriminiran na osnovi etničke pripadnosti ili zato što je povratnik“, rekao je Valentin Inzko u osvrtu na stanje u BiH. Visoki predstavnik je upozorio da bi predizbornom kampanjom opet mogli dominirati pokušaji da se podignu međunacionalne tenzije kako bi se na taj način preusmjerila pažnja sa stvarnih pitanja s kojim se zemlja suočava, kao što su potreba da se provede reforma ekonomije i smanji stopa nezaposlenosti. Uz to, nespremnost političkih lidera da provedu presudu u predmetu “Sejdić-Finci” i nepostizanje dogovora o pitanju vojne imovine zaustavili su proces euroatlantskih integracija u BiH.

S pozitivnije strane, visoki predstavnik obavijestio je Vijeće sigurnosti da se pripreme za održavanje općih izbora u listopadu odvijaju planiranom dinamikom, da je BiH usvojila novi zakon o javnim nabavama i da su poduzete bitne mjere kako bi se osiguralo funkcioniranje Ustavnog suda Federacije BiH u punom kapacitetu. Visoki predstavnik je također pozdravio nedavni posjet srbijanskog premijera Aleksandra Vučića Sarajevu kao značajan korak k pomirenju i boljoj regionalnoj suradnji.

Postizanje kompromisa

Naglašavajući da posao u BiH „još uvijek nije gotov“, visoki predstavnik u BiH, kako je priopćeno iz OHR-a, pozvao je međunarodnu zajednicu da, ujedinjena, podrži vrijednosti i principe mira, suživota, uzajamnog poštovanja i nepovredivosti suverenih država. „To znači podršku onim snagama u BiH koje su spremne zajednički raditi na postizanju zdravih kompromisa potrebnih da bi zemlja krenula naprijed. Moramo čvrsto stati protiv onih koji žele sijati podjele i razjedinjenost“, rekao je Inzko.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok