Četiri većinske bošnjačke stranke, predvođene Strankom demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, usuglasile su prijedlog koji bi omogućio popunu izaslanika u gornji nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH čemu su se ranije usprotivile hrvatske stranke i koji je suprotan od presude koju je donio Ustavni sud BiH iz 2016. godine nakon čega je i izbila politička kriza.

Predloženim zakonom bi se Dom naroda popunjavao po rezultatima popisa pučanstva iz 1991. godine, te bi se iz svake županije birao po jedan pripadnik svakog od tri konstitutivna naroda. Upravo je te odredbe Ustavni sud Bosne i Hercegovine izbrisao iz Izbornog zakona sredinom 2017. godine, nakon što ih je osporio u prosincu 2016. te ih ocijenio protivnim Ustavu BiH.

Glavni tajnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Josip Merdžo ranije je u intervjuu ustvrdio kako bošnjačke stranke sa svojim prijedlozima ponovno nastoje izbaciti Hrvate iz vlasti. To podrazumijeva potencijalnu mogućnost manipuliranja i izbora najmanje jedne trećine kluba Hrvata u Domu naroda kako bi bošnjačke stranke mogle uspostaviti izvršnu vlast bez legitimnih hrvatskih predstavnika, rekao je Merdžo.

Bošnjačke i hrvatske stranke mjesecima neuspješno vode razgovore uz posredovanje američkog veleposlanstva i Ureda Europske unije u BiH. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok