RTRS navodi da se u dokumentu stranih obavještajnih službi, u čiji posjed je došla, govori o planovima i aktivnostima o naoružavanju paravojnih struktura oko Stranke demokratske akcije, a za koje zna samo mali broj ljudi u vrhu te stranke.

Jedan od njih je, kako tvrdi RTRS, potpredsjednik SDA Denis Zvizdić, a tu su i šef Obaveštajno sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić Osmica i nekadašnji generali Atif Dudaković i Ramiz Dreković.

Kako prenosi RTRS, u dokumentima se navodi da od sredine 2012. godine, namjenska industrija Federacije BiH planski, po nalogu SDA, tajno radi na izradi teškog naoružanja i streljiva za potrebe paravojnih formacija Bošnjaka u slučaju izbijanja novih sukoba.

”To oružje se skladišti u dijelovima FBiH koje kontroliraju Bošnjaci. Na više tajnih lokacija nalaze se skladišta, gdje se skladište teško naoružanje, streljiva i streljačko naoružanje. Oružje i oprema se u dijelovima prebacuju na tajne lokacije gdje se skladište i sklapaju“, navedeno je u dokumentu.

Tome u prilog idu i ranije prijetnje Bakira Izetbegovića haubicama, puškama i raketnim sistemima proizvedenim na teritoriji Federacije.

”Radit ćemo to za tržište, ali i za ne daj bože“, rekao je tada predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

I Fadil Novalić se ”hvalio” rezultatima Vlade Federacije pred stranačkim kolegama i rastom namjenske industrije — i to vojne. Ne bilo kakav, već dramatičan, i to ne samo zbog izvoza, piše RTRS.

”Vi ste svjedoci da namjenska industrija ne služi samo izvozu. Ona povećava sigurnost naše zemlje, u momentu kada se i Srbija i Hrvatska naoružavaju. Mi smo u ovom mandatu završili proizvodnju samohodnih haubica od 155 milimetara, proizvodnju puške. Naše granate danas umjesto 20 kilometara lete 42. Idemo na 50 kilometra“, govorio je Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH.

U dokumentima se tvrdi da je 2012. godine tajno izneseno i uskladišteno teško oružje: topovi i haubice 2 ili 3 divizijska velikog dometa, VBR — dva divizijska raznih kalibara, kao i streljivo za njih.

Kako piše u dokumentu, navodi RTRS, u regiji Hadžića i Pazarića nalaze se skladišta sa nekoliko milijuna metaka streljačkog streljiva raznih kalibara.

”Za navedene lokacije zna samo mali broj ljudi, koji su pod kontrolom šefa OSA-e Mehmedagića Osmice. O ovome su izlagali Atif Dudaković i Ramiz Dreković, zajedno sa Osmicom, kod Bakira Izetbegovića, tijekom sastanka u veljači u Sarajevu”, piše u dokumentu.

To, kako RTRS ističe, potvrđuje navode da je OSA pod potpunom kontrolom SDA, te da je aktivno uključena u destabilizaciju prilika u Republici Srpskoj, zajedno sa liderima bošnjačkih stranaka i pojedinim političarima iz Srpske, prije svega šefom izbornog stožera SDS-a Draganom Mektićem, koji je uključen i poznaje samo dio ovog djelovanja, prenosi Bljesak.info.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok