- Ljeto nam se vratilo - konstatiraju ovih dana žitelji BiH, nakon što smo sve do početka kolovoza imali vrijeme koje će ovu sezonu označiti kao jednu od najnestabilnijih, bez obzira na dane koji predstoje do kraja ljeta.

Sada nas je zadesio toplinski udar, piše Večernji list BiH.

Tropske noći

Norveški meteorološki institut Yr.no na svojim stranicama za bh. gradove javlja da će i dalje biti sunčano i vruće te da će temperature rasti sve do petka, i to do 40 Celzijevih stupnjeva, uz tropske noći. Neovisni meteorolog, koji je još u lipnju donio analizu ljeta koja se pokazuje točnom, istaknuo je da nas čeka razdoblje sunčanog vremena, ali da je to idućih pet do sedam dana. - Dakle, nakon kratke vruće ljetne epizode u idućem tjednu, osvježenja i nepogode stižu oko sredine mjeseca - istaknuo je Zadro. Osvrnuo se i na izjave pojedinih meteorologa da se radi o paklenim temperaturama. - Nismo li svakog ljeta trebali imati “pakao i sušu”, pa će na kraju već treće ljeto posljednjih 8 godina biti kišnije i vlažnije. Trend će se, gledajući dugoročno, nastaviti pa će sve rjeđe biti sušnih i vrućih ljeta iako će ih, naravno, biti. Velike oscilacije vremena i češća svježija i kišna ljeta su “simptomi” skorog ulaska u globalno hlađenje - istaknuo je Zadro. Po analizama koje je radio, ovo ljeto bi moglo završiti kao jedno od hladnijih i kišovitijih u posljednjih 30 godina. Meteorolog Branko Grisogono, komentirajući nagli dolazak vrućina, tvrdi da one nisu toliko dramatične na ovim prostorima, ali su rekordne po rasprostranjenosti. - Ovo je malo neobičniji toplinski val nego što inače dolazi. Lani u ovo doba smo ih već imali 4-5. Ovo je tek prvi pravi i nije najjači ni ekstremniji po apsolutnim temperaturama, ali po rasprostranjenosti, ovo je jedan od najvećih toplinskih valova - rekao je meteorolog Branko Grisogono te istaknuo da je prije mjesec i pol na sjeveru Norveške oko 9.30 ujutro temperatura bila iznad 30 stupnjeva. Za razliku od Zadre, on smatra da je globalno zatopljenje činjenica o kojoj se mora puno više računa povesti.

Puno energije u sustavu

- Jako je puno energije u sustavu i vrijeme se mijenja brže nego što su predviđali i najveći skeptici - rekao je. Također se i ledenjak na švedskoj planini Kebnekaise toliko otopio da više nije najviši vrh u toj zemlji. - Ovaj ledenjak je simbol svih ledenjaka svijeta. Cijeli okoliš se topi, snijeg se topi, a to utječe na kompletan ekosustav - rekla je Gunhild Ninis Rosqvist, profesorica na Sveučilištu u Stockholmu. Ipak, ako je vjerovati dugoročnim prognozama, i ostatak Europe bi od sredine mjeseca trebao “uživati” u svježijem i nestabilnijem vremenu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok