Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je vrijeme da Srbi izađu s jasnim političkim, nacionalnim programom i zahtjevima, koji bi mogli biti njihov cilj u ovom stoljeću, za razliku od prethodnog, koji je, kaže, za bio katastrofalan.

"Međunarodne okolnosti su se promijenile", kaže Dodik za Tanjug.

On napominje da ne misli na promjene američkog ili nekog drugog međunarodnog stava, iako se i tu, kako kaže, nešto mijenja, već na činjenici da, recimo, u proteklih 20 godina Daytonski sporazum nije poštivan, da su umanjena prava Republike Srpske, da je položaj sunrodnjaka u okolnim zemljama težak i, konačno, da je Srbima sada već dosta svih poniženja.

"Vrijeme krajem devedesetih godina i loše razdoblje srpskog naroda je prošlo. Moramo se izdignuti iznad toga i da rećio: 'Da, ovdje smo stali, dovde smo došli, što je to što želimo uraditi da nama bude bolje?'", uvjeren je predsjednik RS i dodaje:

"A ne ovako podjeljeni na srpski nacionalni i državni korpus, zaokupljen stalno nekim rješenjima, hoćemo li Kosovo, Republika Srpska, ovamo, ili tamo, bez jasnoga putokaza kud idemo...".

Ali, ističe Dodik, prvo - razgraničenje.

„Zašto razgraničenje? Zato što svi narodi oko Srba, a Srbi su im donositelj slobode kroz povjest pokušavaju svoju nacionalnu i državnu gradnju isključivo obavljati na antisrpskoj politici. Od Hrvatske do, evo, Bošnjaka ovde u BiH, do Albanaca na Kosovu, pa i Crnogoraca u CG, pa i Makedonaca, koji osporavaju pravo našoj crkvi tamo da egzistira, i mnogo čega drugog", objašnjava on.

A, ako je već tako, kaže Dodik, onda je najbolje da se razgraničimo.

„To ne znači da ćemo mi napraviti bodljikave žice na našim ogradama. Ne, mi samo želimo afirmirati naše interese. Znači, Republika Srpska, Srbija, četiri općine Kosova, reintegracija srpske politike i nacionalnih interesa u CG", tumači Dodik pojam razgraničenja kako ga on vidi, prenosi Srna.

Predsjednik Srpske kaže da zato podržava ideju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali dodaje da se on istovoremeno zalaže i za razgraničenje u Bosni i Hercegovini.

"Republika Srpska treba se nastaviti boriti za svoj puni državni kapacitet. Ja vjerujem u tu ideju, bez obzira na neke koji bi se, možda, sada podsmješljivo nasmijali tome. Ja vjerujem, jer nekako osećam taj puls naroda ovde, koji naprosto nije prestao vjerovati u tu mogućnost i da ono što nas je kao nevrijeme snašlo, kao to nevrijeme treba da prođe i da će doći vrijeme da se mi možemo pozicionirati", kaže Dodik.

Činjenicu da je ideja o razgraničenju, koju je, kao osobni stav, iznio Vučić, u Srbiji naišla na žestok otpor oporbe, Dodik objašnjava tvdnjom da je jedna od boljki srpskog naroda u cjelini da urušava svaki svoj autoritet. Institucionalni i osobni.

„Nema moćne nacije u svijetu bez jakog lidera. A Srbi kao da uporno cijelo ovo vrijeme pokušavaju sve svoje lidere, ili one kojima je dana prilika da budu lideri, nekako osporavati ili sami uništavati. Ðinđić je postao veliki državnik tek kad je pokopan, a prije toga nema što nismo mogli čuti o njemu", kaže predsjednik Srpske.

On dodaje da je jedan dio koncepta međunarodne zajednice da vlada dugoročno ovim prostorom to da urušava lidere i institucije.

Na pitanje kako vidi stav kancelarke Angele Merkel da nema promjene granica na Balkanu i je li se on odnosio na Republiku Srpsku ili na Kosovo, ili na oboje, Dodik kaže, da prvo treba rjeći da je Njemačka "prvak u mijenjanju granica" i da je upravo ona "detonirala promjenu granica u bivšoj Jugoslaviji".

Predsjednik Srpske skreće pažnju na činjenicu da i BiH ima svoje unutarnje granice.

„Te granice su jasno povučene, katastraski jasno locirane. Te granice se sada zovu entitetske, ali nema razloga da one sutra ne budu neke druge. Samo naivni mogu misliti da je problem BiH završen, time što se on hermetički ili hipotetički drži kao takav".

Na pitanje kako gleda na spekulacije da će se pitanje Kosova i Metohije riješavati na nekoj međunarodnoj konferenciji, Daytonu dva, Dodik nema sumnju:

“Ne treba Srbima Dayton, to je glupost. Vidim da idete na to da to treba riješiti diplomacija. Diplomacija će dati pečat, a rešenje moramo mi ovde ostvariti. Dakle, ukoliko mi budemo imali jedinstven nacionalni konsenzus, da stav svih organa Srbije bude jedinstven što se želi po tom pitanju, onda je to sasvim jedna druga stvar“.

Dodik zaključuje da ne treba oklijevati, jer „sve ima neko svoje vrijeme“.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok