Vlada Republike Srpske poništila je u subotu izvještaj o genocidu na području Srebrenice kojega su vlasti ovoga entiteta donijele 2004. unatoč brojnim osudama domaćih i međunarodnih institucija zbog pokušaja osporavanja genocida nad Muslimanima. 

 

Na izvanrednoj sjednici vlada je u Banjoj Luci stavila izvan snage izvještaj povjerenstva za istraživanje događaja u i oko Srebrenice u razdoblju između 10. do 19. srpnja 1995. Taj su izvještaj prihvatile vlasti u RS-u 2004., a razloge za reviziju dokumenta o srebreničkom masakru vlada RS-a našla je u tome što u izvještaju nisu obuhvaćeni zločini koji su počinjeni nad srpskim stanovništvom. Naložena je uspostava novog međunarodnog povjerenstva.

"Vlada RS-a uspostavlja neovisno međunarodno povjerenstvo koje će na objektivan i nepristran način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u razdoblju od 1992-1995", navodi se u priopćenju vlade RS-a.

Vlada je naložila i uspostavu posebnog povjerenstva koje bi ispitalo i napravilo izvještaj o stradanju Srba na području Sarajeva u razdoblju od 1991. do 1995.  

Brojne međunarodne institucije, uključujući UN, SAD i zemlje članice Europske unije oštro su osudile najavu srpskih vlasti u BiH da preispitaju srebrenički masakr koji je presuđen kao genocid u nekoliko predmeta pred Haaškim sudom. 

Na području Srebrenice pripadnici srpskih snaga su u ljeto 1995. nakon što su zauzele grad pobile više od 7000 muslimanskih muškaraca i mladića u kampanji koja je ocijenjena genocidom.

Sjedinjene Države u srijedu su optužile Republiku Srpsku za pokušaj negiranja povijesti odlukom o stavljanju izvan snage izvješća prema kojemu se odgovornost za pokolj više od sedam tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka u i oko Srebrenice u srpnju 1995. pripisuje vojsci i policiji bosanskih Srba.

Američki State Department priopćio je kako izvješće vlade RS iz 2004. o genocidu u Srebrenici predstavlja važan korak ka pomirenju.

"Pokušaji da se odbaci ili izmijeni dokument o Srebrenici dio su širih nastojanja usmjerenih na reviziju činjenica rata, negiranje povijesti i politiziranje tragedije. U interesu je građana Republike Srpske preokrenuti trend štovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja, te osigurati da njihovi zločini nastave biti javno osuđivani', dodaje se. (Hina)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH