Ponovno uvođenje vojnog roka je tema o kojoj se raspravlja u dijelu balkanske javnosti.

Dok Srbija i Hrvatska aktivno razmišljaju o tome na koji način da uspostave sustav služenja vojnog roka, u Bosni i Hercegovini se o tome, barem zasad, ne raspravlja. Građani i analitičari pak imaju podijeljeno mišljenje o ovoj temi. Financijski okvir za funkcioniranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i proračunska ograničenja jedan su od razloga zašto BiH ne namjerava uvoditi obvezni vojni rok, piše N1.

“Nije se razgovaralo u zadnje vrijeme nikakvom obliku vraćanja vojnog roka. Bilo je svojevremeno, prije možda 5-6 mjeseci možda, bila je aktualna jedna ovakva tema, pa se nešto o tome propitivalo. Neki ozbiljniji razgovori u tom smislu se ne vode. Prema sadašnjoj količini ili prema postotku izdvajanja za obranu to vjerojatno ne bi došlo u obzir. Ali je ovo pitanje zanimljivo u svakom slučaju u kontekstu onoga što se događa u regiji i naravno u tom smislu možemo napraviti jednu širu i kvalitetniju elaboraciju uraditi”, kaže Sead Jusić, zamjenik ministra obrane BiH. Vojno-politički analitičar Đuro Kozar za N1 kaže kako Bosni i Hercegovini trenutno ne treba obavezni vojni rok.

“Bosna i Hercegovina sa devet tisuća i nešto svojih profesionalnih vojnika može sasvim dobro da izvršava svoje misije u miru, da ide u pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda. Također, Bosni i Hercegovini ni od koga ne prijeti nikakva neposredna ratna opasnost da bi ona vršila neke mobilizacije i obuku kroz uvođenje redovnog odnosno obaveznog vojnog roka”, smatra Kozar. Mišljenje javnosti po ovom pitanju je podijeljeno. Hoće li će se Bosna i Hercegovina pridružiti Srbiji i Hrvatskoj ili će se zadržati na sadašnjem stanju možda će se znati nakon predstojećih izbora.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok