Transparency International (TI) u BiH objavio je da su za tri godine vozači u BiH uplatili 637 milijuna konvertibilnih maraka na ime putarine za održavanje puteva, ali je manje od 445 milijuna tog iznosa potrošeno u tu svrhu.

Analiza koju je uradio TI u BiH pokazuje da od 2015. do 2017. godine 191,7 milijuna nije doznačeno cestarskim poduzećima i, po toj računici, gotovo svaka treća marka od putarina za održavanje puteva potrošena je za krpljenje proračuna i vraćanje inozemnih dugova, iako je Zakonom o trošarinama jasno definirano da se radi o namjenskom novcu, ukazuje TI BiH. Piše Dnevni list.

Računica

Naime, vozači u BiH na svaku litru goriva plaćaju jednu trošarinu čiju namjenu određuju entitetske vlade i dvije putarine čiju je namjenu zakon već definirao: jednu za održavanje i izgradnju puteva i drugu za izgradnju autoputeva. Bez obzira na odredbe zakona, u praksi namjenskih 0,15 KM za puteve u analiziranom periodu nije završavalo na računima cestarskih poduzeća, što jasno pokazuju zvanični dokumenti entitetskih Vlada, a razlika između onog što se prikupilo i onog što se uložilo u puteve drastično se povećavala iz godine u godinu.

Sredstva od putarine za puteve, UNO BiH, zajedno sa svim drugim prihodima od PDV-a, carina i trošarina doznačava entitetima na jedinstvene račune a, zbog specifičnog načina preraspodjele između entiteta, lokalnih zajednica i cestarskih poduzeća, sredstva koja odlaze za puteve su neusporedivo manja.

“Prvi razlog je rast ino-duga, a drugi je taj što se nisu ostvarila predviđanja da će cestarska poduzeća zbog razvoja gospodarstva i rasta prihoda od PDV-a dobiti i više no što im pripada.

U FBiH, entitetska i županijske direkcije za ceste na svoje račune ne dobivaju 0,15 KM već 3,9% onog što ostane od ukupnih prihoda od neizravnih poreza, kada se vrati vanjski dug Vlade FBiH. Tako je definirano Zakonom o pripadnosti prihoda u FBiH, a razlika između prikupljenih sredstava na ime putarine i 3,9% onoga što je ostalo 2017. godine i uloženo u puteve iznosila je 51,2 milijuna maraka. Toliko su cestarska poduzeća u FBiH oštećena zbog većih rata za otplatu inozemnog duga tog entiteta“, ukazuje TI i pojašnjava da se radi o dugu koji izravno pada na teret proračuna FBiH no, zbog specifičnosti zakona, niže razine vlasti i direkcije za ceste snose dio tereta.

Ništa se ne mijenja

Nadalje se navodi da podaci UNO-a BiH pokazuju da je proteklih godina zabilježen značajan rast tih prihoda no to nije značajnije utjecalo na ulaganje u putnu infrastrukturu.

S druge strane, raspodjela ukupnih prihoda od neizravnih poreza u RS-u definirana je Zakonom o proračunskom sustavu i to tako da 72% onog što ostane nakon servisiranja ino duga ide u proračun RS-a, 24% nižim razinama, a 4% J.P. “Putevi RS“. Među ukupnim prihodima koji se dijele od neizravnih poreza je i putarina za puteve ali se razlika između onog što vozači uplate u tu svrhu i 4% onog što ostane drastično povećava. Tako je prošle godine u puteve uloženo 26 milijuna KM manje.

Podaci UNO-a BiH pokazuju da su vozači u RS-u za tri godine uplatili 207 milijuna KM putarine, ali je Vlada RS-a u puteve uložila 59,8 milijuna KM manje.

“Svjesni te pojave, strani kreditori su tražili da se novac od putarine za autoputeve izdvaja na poseban podračun UNO-a BiH, dok novac za puteve godinama služi za krpljenje proračuna“, dodaju iz TI BiH uz napomenu da, za razliku od entiteta koji su zakonom odredili dio putarine koja će se zaista koristiti za puteve, Brčko Distrikt BiH još nema jasne zakonske propise pa se često dogodi da od putarine niti jedna marka ne bude uložena u puteve.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok