Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda smatra da je teško očekivati da će MMF prije općih izbora donijeti bilo kakve odluke u vezi sa trećom tranšom aranžmana za BiH.

Bevanda je naveo da će u MMF-u analizirati efekte izmjena zakona u Republici Srpskoj, kojim se mijenja porezna osnovica i povećavaju osobnih primanja, ali i Zakon o pravima branitelja u FBiH.

- Kada analize izmjena zakona budu gotove, znat će se dalja sudbina aranžmana s tim da su Ministarstvo financija i trezora i Savjet ministara završili svoj dio obaveza u vezi sa "promisori notom" na osnovu koje se uplaćuje tranša - rekao je Bevanda za Glas Srpske.

Govoreći o problemu poravnanja kod raspodjele prihoda od neizravnih poreza među entitetima, Bevanda kaže da tužbe, presude i prinudne naplate najbolje govore da nema suglasnosti kod raspodjele novca, a kada ima, ona nije potpuna i uvijek ostaju neka otvorena pitanja.

- Zbog privremenih odluka o koeficijentima za raspodjelu ostaje prostora za sumnje da je netko zakinut i da će se stvari riješiti poravnanjima. Tu su i sumnje u obračune koji proizilaze iz krajnje potrošnje. Nepostizanje suglasnosti ni kod utvrđivanja privremenih koeficijenata za kvartala razdoblja stvara dodatne tenzije i rezultat su tužbe među entitetima - istakao je Bevanda.

Izrazio je bojazan da se u svemu ovome ne napravi šteta svima tako što će uništiti jednu od najboljih i najprofitabilnijih institucija - Upravu za neizravno oporezivanje BiH.

Komentirajući rad Savjeta ministara u ovom mandatu, Bevanda je rekao da je moglo i više i bolje.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH