Europska komisija objavila je prije dva dana prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji u 2019. godini, i tako je dala državama članicama slobodu da odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

U anketi EK provedenoj na ovu temu sudjelovalo je 4.6 milijuna ljudi, a većina se izjasnila protiv pomicanja kazaljki. Tako bi do travnja 2019. godine svaka članica trebala odlučiti namjerava li primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena kako bi se olakšala tranzicija.

Posljednje obvezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi u nedjelju, 31. ožujka 2019. Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. listopada 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće.

Iz Instituta za mjeriteljstvo BiH za Radio Sarajevo ističu kako prema međunarodnim propisima i preporukama BIPM-a, lokalne reakizacije UTC-a u svakoj od zemalja koje sudjeluju u proračunu univerzalnog koordiniranog vremena predstavljaju nacinalnu vremensku skalu i službeno vrijeme u toj zemlji.

"Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine pripremio je prijedlog Zakona o službenom vremenu u Bosni i Hercegovini i u proceduri je pribavljanje mišljenja relevantnih institucija nakon čega će tako potpun materijal biti upućen Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Ovim prijedlogom Zakona se definira službeno vrijeme u Bosni i Hercegovini, upotreba službenog vremena, način računanja vremena i mjerenja vremena u komercijalne svrhe. Kada je u pitanju odluka EU o ukidanju računanja ljetnog i zimskog vremena, Bosna i Hercegovina će slijediti pozitivne zakonske odredbe EU, te će i ovaj Zakon biti usklađen s tim odredbama", rekao je za Radio Sarajevo Zijad Džemić, direktor Istituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine.

Stanovnici Sarajeva uglavnom imaju slična mišljenja kao i građani u Eurpskoj uniji. Većina anketiranih Sarajlija ističe da je protiv pomjeranja kazaljki na satu, a kao glavni razlog ističu da im treba nekoliko dana kako bi se naviknuli na "novo vrijeme".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok